23 C
Tuzla
24.07.2024.

U BiH za sada ništa od vikenda bez PDV-a

Institucije BiH još nisu dobile nijednu inicijativu za odobravanje vikenda bez PDV-a, koji bi građanima donio uštede jer bi im bio vraćen porez za kupovinu domaćih proizvoda.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu za “Nezavisne novine” da u BiH nije bilo takvih inicijativa.

Kako ističu iz UIO, Zakon o porezu na dodatnu vrijednost u BiH ne daje mogućnost da se u okviru postojećeg zakona donese takva odluka.

“Barem to ne može uraditi UIO jer je on organ koji samo sprovodi zakone iz oblasti indirektnih poreza, pa tako i Zakon o PDV-u u BiH. Politiku indirektnog oporezivanja utvrđuju i donose Upravni odbor (UO) UIO, čiji su članovi i tri ministra finansija u BiH, Savjet ministara BiH i parlament BiH. Ukoliko bi pomenuta tijela donijela jednu takvu odluku, onda bi UIO samo istu sproveo”, dodaju iz UIO.

Iz Kabineta predsjedavajućeg UO UIO BiH takođe su nam potvrdili da nije bilo inicijative za izmjenu zakona ili donošenja novog podzakonskog akta u vezi sa povratom PDV-a.

“Ukoliko takvih inicijativa bude, one će se u skladu s procedurama naći na dnevnom redu UO UIO uz prethodno obavljene analize i mišljenja o provodivosti takvog akta”, dodaju iz Kabineta.

Podsjetimo, nedavno je u Sjevernoj Makedoniji održan vikend bez PDV-a kao jedna od Vladinih antikriznih mjera. Omogućeno je građanima te zemlje da kupuju domaće proizvode i usluge, kao i IT opremu, za šta im se u roku od 15 dana vraća PDV.

Analize i poređenja koje je izvršila makedonska Uprava za javne prihode pokazuju da je tokom vikenda bez PDV-a ostvaren 9,5 puta veći promet makedonskih proizvoda u odnosu na isti prošlogodišnji vikend.

(RTV SLON / NEZAVISNE NOVINE)

Vezane vijesti

TUZLA