20 C
Tuzla
04.07.2022.

U BKC TK otvorena izložba “Pozorišni plakat”, autora Zdravka Mićanovića

Izložba “Pozorišni plakat”, autora Zdravka Mićanovića, doktora primjenjenih umjetnosti, koji se dizajnom plakata počeo baviti u Tuzli osamdesetih godina prošlog vijeka, postavljena je u Velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli.

Izložba je uz veliki broj posjetitelja prije svega iz svijeta pozorišta, muzike i književnosti otvorena u petak 13. maja 2022. godine, a izložbu je uz monolog iz predsatve “Derviš i smrt”, za koju je Mićanović radio poznati plakat, otvorio Vlado Kerošević.

– Pozorišni plakat je možda i najzahtjevnija forma umjetničkog izraza, a jedne strane talenta, a sa druge poruke umjetnika. Zdravko Mićanović je čudo od čovjeka u tom svijetu. Naša saradnja traje četrdeset godina, a krenula je iz Narodnog pozorišta Tuzla kada smo u saradnji sa njim željeli da promjenimo vizualni identitet i on nam je tu donio apsolutnu autentičnost. Njegov rad krase jednostavnost, brzina, inteligencija, intuitivnost, preciznost i izražena simbolika i metaforičnost. Zaista sam sretan što sam imao priliku sa njim sarađivati na velikom broju projekata – istakao je Vlado Kerošević, poznati bh. glumac i reditelj.

Zdravko Mićanović rođen je u Loparama. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 1977. godine. Do 1992. godine je radio kao grafički dizajner u tuzlanskom Grafičaru, nakon čega rad nastavlja u agenciji Saatchi & Saatchi iz Beograda. Magistrirao je na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, sa temom Pozorišni plakat, a na istom fakultetu u radnom odnosu je od 1998. do 2004. godine kao profesor na predmetu Plakat. Doktorirao je 2020. godine. Imao je više od trideset samostalnih izložbi, a izlagao je i na više grupnih izložbi širom regije i Evrope. Dobitnik je mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada.

Na otvaranju izložbe dr. sc. Srđan Vukadinović ga je u svom izlaganju nazvao filozofom plakata, a ujedno i jedinim umjetnikom sa ovim prostora koji je doktorirao na temu plakata.

– Ja sam u Tuzli krajem osamdesetih godina otkrio da je plakat medij u kojem se ja mogu najprije prepoznati. Imao sam mogućnost da to u kontinuitetu provjeravam i kasnije kroz rad za veći broj pozorišta, ali od kojih je najveći broj tuzlanskih. Plakatom se nisam bavio kao profesionalac nego sam te izazove prihvatao više u onom likovnom, kreativnom i istraživačkom smislu. Kroz svoj rad sam pokušavao da taj plakat donese nešto što će biti iznad konkretnog događaja i teme. Težim tome da plakat živi i da kada ga gledamo, evo i koju decenijui poslije, u njemu prepoznamo neke vrijednosti koje ne moramo vezivati samo za tu predsatvu – rekao nam je Zdravko Mićanović Bato, naglašavajući da je posebno sretan zbog velikog broja svojih prijatelja koji su prisustvovali otvaranju izložbe.

Na izložbi je predstavljeno 50 plakata tematski vezanih za pozorište, nastalih u periodu od 1980. godine do danas, kojima je autor ostavio dubok trag u grafičkom dizajnu i umjetnosti u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Zdravko Mićanović, koji je dao veliki doprinos u oblasti grafičkog dizajna prije svega plakata, zatim crteža ilustracije i karikature, o svom radu sa akcentom na pozorišni plakat govorit će za dvije sedmice na prigodnom razgovoru o plakatu, a koje će organizovati BKC Tuzlanskog kantona.

Izložba će u Velikoj galeriji tuzlanskog BKC-a biti postavljena do 27. maja 2022. godine.

POSLJEDNJE DODANO