15 C
Tuzla
23.02.2024.

U četvrtak promocija knjige ”Donor i multivisceralna eksplantacija organa” dr. Zijaha Rifatbegovića

U četvrtak 27. maja u 18 sati u ateljeu Ismeta Mujezinovića, Centar za kulturu Tuzli  bit će održana promocija knjige prof.dr. Zijaha Rifatbegovića ”Donor i multivisceralna eksplantacija organa”.

Prof.dr.Zijah Rifatbegović, vrsni abdominalni hirurg, ali prije svega odličan čovjek i liječnik, kako je i sam rekao radio je na ovoj, jako važnoj knjizi, još od 2007. godine.

Knjiga obuhvata sve segmente eksplantacije i transplantacije unutarnjih organa, jetre, bubrega, srca, gušterače i jako je vrijedna kao udžbenik za budućnost transplantacijske medicine u regionu a posebno u BiH. Većina hirurških zahvata opisana je do samih detalja potkrepljenih s odličnim ilustracijama originalnih fotografija.

Saradnici kod ovog malog profesorovog remek djela bili su poznati abdominalni hirurzi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a predgovor za knjigu napisao je prof.dr. Ferdinand Muichlbaher (Ferdinand Milbaher) iz Beča, osvjedočeni prijatelj Bosne i Hercegovine, koji je 1999. bio pokretač transplantacijskog procesa u našoj zemlji.

Promocija  knjige planirana je u pet bh. gradova: Tuzla, Sarajevo, Zenica, Mostar i Banja Luka.

To je nova prilika da se ponovo pokrene priča o važnosti donacije i transplantacije organa koja se sa pandemijom, nažalost totalno ugasila.

O kakvoj se humanoj osobi  radi, govori to da je prof.dr. Rifatbegović 14 godina uloženog rada i truda na samoj knjizi odlučio pokloniti Udruženju/Udruzi dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBIH, jer će kompletan prihod od prodanih knjiga biti uplaćen ovoj organizaciji, saopćeno je iz tog udruženja.

Vezane vijesti

TUZLA