22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

U FBiH 84.874 fiskalna uređaja, promet u septembru 3,5 milijardi KM

Na području Federacije BiH na dan 30. septembra 2020. godine bila su 84.874 fiskalna uređaja, podaci su koje je objavila Porezna uprave Federacije BiH.

Porezni obveznici koji podliježu obavezi fiskalizacije su u septembru ove godine evidentirali ukupan promet u iznosu 3.578.257.130,63 KM.

U cilju podsticanja poreznih obveznika da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i izdaju račune i podsticanja građana da traže račune, Porezna uprava FBiH će, počevši od septembra, objavljivati podatake o broju fiskalnih uređaja i ukupnom evidentiranom prometu na području Federacije BiH.

Podaci će se objavljivati mjesečno i to svakog petog u mjesecu, za predhodni mjesec što će doprinijeti transparentnijem izvještavanju na osnovu kojeg će se planirati efikasnije ekonomske aktivnosti u Federaciji BiH.

Poštivanjem Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH porezni obveznici neće biti izloženi izricanju sankcija i mjera kao što su privremeno zatvaranje objekata i plaćanje visokih novčanih kazni. Za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa propisane su novčane kazne u iznosu od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.

Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje zakona, stoga su pozivali obveznike fiskalizacije da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i da svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja i kupcu izdaju račun.

Porezna uprava Federacije BiH je pozvala i građane da za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu traže fiskalni račun, te podsjetila da je Zakonom o fiskalnim sistemima propisana novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija, smanjuje naplata javnih prihoda i umanjuju sredstva za obrazovanje, penzije, invalidnine, zdravstvo, policiju, vojsku, pravosuđe i infrastrukturu. Neizdavanje fiskalnih računa negativno se odražava na postizanje kvalitetnijeg, sigurnijeg i ugodnijeg života svih građana.

– Stoga pozivamo građane da sve slučajeve neizdavanja računa i drugih nezakonitih aktivnosti poreznih obveznika prijave Poreznoj upravi. Prijave se mogu dostaviti putem:e-maila: [email protected] i [email protected],SMS poruke na broj: 061 724 610, besplatnog poziva na broj: 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Vezane vijesti

TUZLA