16 C
Tuzla
26.05.2024.

U Federaciji BiH danas se obilježava Svjetski dan tla

Iz Federalnog zavoda za agropedologiju saopćeno je da se danas u Federaciji BiH obilježava Svjetski dan tla (World Soil Day). Iz tog zavoda ističu da se ovaj dan obilježava svakog 5. decembra, od 2013. godine, kada je proglašen na Konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO UN) u Rimu.

Cilj je podizanje svijesti o tlu i njegovom održivom gospodarenju za proizvodnju hrane, sirovina i energije, te za održivost ekosistema i adaptaciju na klimatske promjene. Tlo je osnovni i ograničeni resurs, ugrožen degradacijskim procesima i lošim gospodarenjem.

Jačanjem svijesti o životno važnim ulogama tla, moguće je zaustaviti negativne trendove kako bi se osigurala njegova produktivnost u skladu s rastućim potrebama stanovništva.

Iz Zavoda naglašavaju da se svake godine Svjetski dan tla posvećuje drugoj temi kojom se ukazuje na utjecaj tla na naše živote, a ovogodišnji slogan je “Zemljišta – tamo gdje hrana počinje (Soils, where food begins)“.

Gubitak hranjivih tvari u tlu glavni je proces njegove degradacije koji prijeti prehrani i prepoznat je kao jedan od najvažnijih problema na globalnoj razini za sigurnost hrane i održivost diljem svijeta.

Obilježavanjem ovog dana ukazuje se na važnost održavanja zdravih ekosustava, rješavanjem rastućih izazova u upravljanju tlom, povećanjem svijesti o tlu i poticanjem društava na poboljšanje zdravlja tla, saopćeno je iz Federalnog zavoda za agropedologiju, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vezane vijesti

TUZLA