23.9 C
Tuzla
27.05.2022.

U KS od 454 testirane osobe 22 zaražene koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 454 uzorka.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 16 osoba. Nije bilo smrtnih slučajeva.

Trenutno je na bolničkom liječenju 47 pacijenata, od kojih njih 26 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Kanton Sarajevo danas bilježi 165 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 964 osobe.

Od početka pandemije u KS evidentirano je ukupno 53.289 osoba zaraženih koronavirusom i 51.832 izliječene.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 25, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 42.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 81 pacijent, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 212 PCR briseva. Covid-pozivni centar zabilježio je 23 poziva, a obavljena su i 33 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 680 doza vakcina. I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

S obzirom na pojavu novog, tzv. delta soja koronavirusa koji je okarakterisan kao visokozarazan, apelira se i na poštivanje mjera lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilnog nošenja maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku.

– Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i ovakvih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe – poručuju također iz Zavoda za javno zdravstvo KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

RTV Slon/ Fena

POSLJEDNJE DODANO