20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

U narednih nekoliko dana završetak radova na mnogim projektima JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla

U naselju Fočanska sutra će biti u probni rad pušten sistem vodosnabdijevanja, i to u dijelu ulice koja do sada nije bila spojena na sistem. Ovo nije jedino naselje koje će biti priključeno na sistem vodosnabdijevanja. Naselja Pekmezije i Mala Solina proteklih dana spojeni su na sistem vodosnabdijevanja, a u narednih desetak dana bit će spojeno još nekoliko naselja.

“Također naselje Pavići prvi put dolazi u priliku da se priključi na sistem vodosnabdijevanja. Poslije toga idemo u naselje Lipnica. Tu je jedan od najvećih projekata, radi se o nekih preko 15 km cjevovoda. Trenutno smo u fazi hlorisanja cjevovoda ispitivanja, onda ide punjenje” – kazao je Aid Berbić, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla.

Za otprilike desetak dana trebali bi se početi raditi i ti priključci. U toku su radovi i u gradu . Od zgrade Mellain do suda u dužini od 250 metara trenutno se radi na postavljanju vodovodne cijevi od daktil materijala. U planu je do kraja godine završiti i najvažniji projekat.

“To je zamjena velikog distributivnog cjevovoda, radi se o nepristupačnom terenu, popeli smo mašine, uzvukli smo cijevi” – dodao je Berbić.

U narednih sedam dana očekuje se završetak radova uz povoljne vremenske uslove. JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla upravlja sa tri izvorišta i to Stupari, Toplica i Sprečko polje, a voda za postrojenje na Ceriku se dobija preko TE Tuzla iz jezera Modrac. U Stuparima se trenutno radi na proširenju postrojenja za pročišćavanja pitke vode, a sam objekat trebao bi biti završen za otprilike sedam dana.

Dozvola je izdata, radovi počeli u julu, trenutno smo na nepuna tri kilometra, očekujemo da ćemo s jedne strane ući do kanjona rijeke Gostelje. U drugom dijelu počeli smo oko Osnovne škole Đurđevik, tako da očekujemo do kraja godine završiti između pet i šest kilometara tako da nam sljedeće godine ostane 14 kilometara” – istakao je direktor JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla.

Do kraja 2021. godine trebalo bi biti završeno i preostalih 14 kilometara, kako je projektom i planirano. Kada je u pitanju cjevovod Spreča-Cerik u dužini od 8,5 km, potrebno je završiti proceduru oko izdavanja građevinske dozvole, što je u toku. Građevinska dozvola trebala bi biti izdata za nekoliko mjeseci.

Još dva projekta privodimo kraju to su četiri nove pumpe u Sprečkom polju, 3,5 km spojnih cjevodova, priključenje na glavni cjevovod i to očekujemo za mjesec do mjesec i po, tako da bismo u decembru/januaru mogli imati nova četiri bunara, u ukupnoj masi vode i jedan od najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata sistem membrana koji mijenjamo u postrojenju na Ceriku za interventno vodosnabdijevanje Grada Tuzla” – kazao je Berbić.

Završetak ovih radova i puštanje nove linije membranskog postrojenja u Ceriku, očekuje se u januaru.

 

Vezane vijesti

TUZLA