15 C
Tuzla
13.06.2024.

U Narodnoj kuhinji “Imaret” Tuzla niko nije gladan

Zbog porasta broja osoba koje se nalaze u stanju socijalne potrebe u Tuzlanskom kantonu Narodna kuhinja Imaret svakodnevno dobija zahtjeve za prihvat novih korisnika. U 2018. godini otvoren je proces za preradu mesa, a ove godine i pekara, čime je zaokružen proces proizvodnje u tuzlanskoj Narodnoj godini. Time je došlo do velike uštede u budžetu Narodne kuhinje, a u krajnjoj liniiji  korisnici su dobili kvalitenije obroke i frišak  hljeb.

“Mi smo 550 hljebova dnevno naručivali, gdje je 120 hiljada za hljeb godišnje . Imat ćemo režijeske trokove veće, plate , kupit ćemo brašno, ali kada sve izračunamo to je malo drugačije, negdje oko 40 % uštede za hljeb”, kazala je Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora “Merhamet” Tuzla.

U dobu pandemije Narodna kuhinja radila je neprekidno te davala svoju podršku svim korisnicima.

“Mi radimo cijele godine. Trudili smo se da izađemo u susret ljudima koji su socijalno ugroženi i da budemo u pomoći njihovoj”, dodao je Faruk Palavrić, šef kuhinje Narodne kuhinje “Imaret” Tuzla

Narodna kuhinja Imaret u Tuzli sastavni je dio Merhameta i predstavlja najveću ovakvu ustanovu u Bosni i Hercegovini. Tamošnji kuhari dnevno pripreme okvirno 2.400 obroka za isto toliko korisnika, a koji se nakon kuhanja dijele na 17 punktova u Tuzli, zatim Kalesiji, Gračanici i Lukavcu.

Korisnici narodne kuhinje ističu kako postojanje narodne kuhinje njima mnogo značajno, a naročito  su zadovoljni što sada u sklopu kuhinje imaju i pekaru.

Pored pekare i procesa za preradu mesa iz Narodne kuhinje najavljuju  nove projekte, a to je  nabavka dodatne mašne u u sklopu pekare kako bi korisnici barem dva do tri puta u sklopu svog obroka imali i slatki program.

Vezane vijesti

TUZLA