10 C
Tuzla
10.12.2022.

U nedjelju obilježavanje 30. godišnjice od početka raspuštanja logora “Manjača”

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će 20. novembra obilježiti 30 godina od početka raspuštanja jednog od napoznatijih koncentracionih logora tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, najbolje dokumentovanog i najranije formiranog, logora Manjača kod Banja Luke.

Godišnjici obilježavanja će se pridružiti i članice Saveza logoraša BiH: Regionalni Savez logoraša regije Banja Luka i Savez logoraša Unsko-sanskog kantona “Dr.Irfan Ljubijankić“.

Logor Manjača je poznat po torturama kroz koje je prošlo više od 5.000 logoraša, pretežno bošnjačke i hrvatske, ali dijelom i srpske nacionalnosti, a u užem rejonu logora su pronađene i masovne grobnice.

– Logor Manjaća je formiran već 1991. godine, na vojnom poligonu, radi pritvaranja stanovnika sa ratišta u susjednoj Republici Hrvatskoj, da bi nakon toga bio namijenjen zatvaranju logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz opština: Sanski Most, Ključ, Prijedor, Kotor Varoš, Doboj, Mrkonjić Grad, Šipovo, Banja Luka. Dokazane su i povezanosti ovog sa drugim koncentracionim logorima širom BiH, od Bijeljne i Batkovića, pa sve do prijedorskih logora – navode iz Saveza logoraša u BiH.

Inače, pred Sudom BiH, Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu, te Okružnim sudom u Banjoj Luci, za dokazane ratne zločine u logoru Manjača, osuđeni su samo neki od glavnih zločinaca na ukupnu kaznu zatvora od 130 godina.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO