15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

U Njemačkoj pripremaju demonstracije protiv koronavirusnih restrikcija

Nekoliko demonstracija protiv koronavirusnih restrikcija u Njemačkoj trebalo bi da se održe večeras u sjeveroistočnoj pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija, dok su pozivi političara na obaveznu vakcinaciju postajali sve glasniji.

Očekuje se da će najveći protesti biti u obalskoj luci Rostock i glavnom gradu države Schwerin. Prethodni protest 27. decembra u Šverinu privukao je nekoliko hiljada ljudi.

Pored restrikcija u svakodnevnom životu, fokus velikog bijesa demonstranata je planirani zakon o obaveznoj vakcinaciji koji favorizuje koaliciona vlada.

Stopa vakcinacije u Njemačkoj je nešto više od 71 posto i polako raste. Mnogi od onih koji su već dobili dvije vakcine primit će booster doze, ali značajan dio populacije – 25,8 posto – uopće nije vakcinisan. Ovo uključuje djecu od 5 godina i mlađu koja uglavnom još ne ispunjavaju uslove, prenosi dpa.

Nevakcinisani pojedinci se već suočavaju sa većim restrikcijama u pogledu pristupa javnom životu – uključujući i zabranu ulaska u mnoge prodavnice i rekreacione objekte – u Njemačkoj.

Premijer Sjeverne Rajne Vestfalije, najnaseljenije njemačke države, Hendrik Wüst, pozvao je u ponedjeljak saveznu vladu da ne odgađa uvođenje obavezne vakcinacije širom zemlje.

– Potrebne su nam obavezne vakcinacije – rekao je on za emiter ARD. Kancelar Olaf Scholz je prije stupanja na dužnost razgovarao o datumu u februaru, rekao je.

– On mora održati svoju riječ, sada kada je kancelar – kazao je on.

Zvanična etička komisija izjasnila se za proširenje obavezne vakcinacije – koja je već na snazi ​​za zdravstvene radnike – na ostatak stanovništva.

Nacionalni institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti zabilježio je u ponedjeljak povećanje sedmodnevne stope incidencije peti dan zaredom i ona sada iznosi 232,4. Još 68 osoba je umrlo od virusa u posljednja 24 sata.

Epidemija virusa nastavlja da remeti politički život u Njemačkoj. Važan sastanak konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU) otkazan je zbog osoba zaraženih koronavirusom među prisutnima, a među kojima je i španski gostujući govornik, saznaje dpa.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA