15 C
Tuzla
23.02.2024.

U ovoj godini na području Tuzle i okoline moguće ekshumacije na 10 lokaliteta

Dolaskom proljeća, Institut za nestale osobe BiH započeo je aktivnosti na ekshumacijama širom BiH, te provjerama informacija o mogućim lokacijama grobnica.

Na nekoliko lokaliteta u Bosni i Hercegovini, članovi Instituta za nestale osobe vrše ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata. Također, u Institutu provjeravaju informacije o mogućim lokacijama grobnica koje su dobili u ranijem periodu, a kako bi bio pokrenut postupak ekshumacije. Nadaju da će u ovoj godini pronaći najmanje 200 posmrtnih ostataka.

”Kada je u pitanju područje Tuzle i okoline, samo na tom području očekujemo naredbe od Tužilaštva BiH za 10-tak lokacija, za ekshumacije na 10 lokacija. Od početka ove godine prema Tužilaštvu smo uputili skoro 40 različitih zahtjeva za izlazak na teren”, navodi Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Od početka godine imali su 19 ekshumacija, te su ekshumirani posmrtni ostaci 19 žrtava, od čega 10 kompletnih i devet nekompletnih skeleta. Kako navodi Fazlić i dalje veliki problem predstavlja nedostatak informacija o grobnicama ili su one pogrešne. Posebno se to odnosi na područje Podrinja.

”Najveći broj tih informacija koje su dovele do ekshumacija pokazale su se netačnim. Kolege su zaista radile na lokacijama na području Podrinja, ali rezultati su izostali”, ističe ona.

Istovremeno sa ekshumacijama, provodi se i proces identifikacija. Pripreme za ukop posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida su također počele.

”U narednom periodu u Podrinje identifikacionom centru zakazano je još nekoliko identifikacija za koje se nadamo da će se porodice odlučiti da ukopaju posmrtne ostatke svojih najmilijih ove godine, obzirom da se radi o žrtvama Srebrenice. Do sada su spremni za ukop u Memorijalnom centru u Potočarima posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici”, kazala je Fazlić.

U Bosni i Hercegovini još uvijek se traga za više od sedam i po hiljada nestalih osoba. Iako se svi nadaju da će posmrtni ostaci nestalih biti pronađeni kako bi bili ukopani, sa sigurnošću to niko ne može potvrditi.

Vezane vijesti

TUZLA