-1 C
Tuzla
20.04.2024.

U pretresima na području TK oduzeta puška, municija, droga – Uhapšene dvije osobe

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije, imovinskih delikata i dr., dana 20. i 21.04.2021.godine izvršili pretrese i druge planske aktivnosti na više lokacije na području Tuzle, Lukavca, Gračanice, Gradačca i Srebrenika.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela ili prekršaja: vazdušna puška, 87 kom. municije cal. 5,5, 79 manjih pvc. pakovanja sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 21 opušak ručno motanih cigareta tzv. joint, digitalna vaga, drobilica, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija, Kantonalnom tužilaštvu TK-a će biti dostavljeni izvještaji protiv sljedećih osoba, zbog posjedovanja i zloupotrebe opojnih droga: S.K., rođen 1995.godine iz Tuzle, V.T., rođena 1987.godine iz Lukavca, A.S., rođen 1983.godine iz Doboj Istoka, E.G., rođen 1992.godine iz Gradačca, Š.I., rođen 1986.godine iz Srebrenika i D.J., rođen 1989.godine iz Tuzle, dok će nakon kompletiranja predmeta Općinskom sudu biti podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, protiv I.P., rođen 1955.godine iz Srebrenika, zbog prekršaja iz člana 27. Zakona o oružju i municiji TK-a.

Takođe, slobode su lišeni V.Đ., rođen 1999.godine iz Tuzle, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH i F.D., rođen 1992.godine iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. KZFBIH, te će imenovani u zakonom predviđenom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Vezane vijesti

TUZLA