18 C
Tuzla
15.04.2024.

U romskim zajednicama manje od pet posto vakcinisane djece

Istraživanje koje je provelo Udruženje Kali Sara – Romski informativni centar u četiri kantona u Federaciji BiH je pokazalo da skoro svako treće dijete nema uredan vakcinalni status, a u marginalizovanim zajednicama, kakve su romske koje žive u teškim socio-ekonomskim uslovima, vakcinisano je manje od pet posto djece.

Ovako niska stopa obuhvata imunizacijom je zabrinjavajuća za društvo u cjelini jer je za sigurnu zaštitu od širenja zaraznih bolesti preporučena stopa obuhvata vakcinom od 90 do 95 posto stanovništva, saopćeno je iz Udruženja Kali Sara.

Kako navode iz tog udruženja, 2019. godine od morbila su oboljele 1.332 osobe na području svih deset kantona u FBiH. Morbile su odnijele i dva života. Među oboljelima je bilo 125 beba ispod 12 mjeseci starosti i 472 djece uzrasta od 1-4 godine. U dodatku još 187 djece uzrasta od 5-9 godina su oboljeli. Ostali oboljeli pripadaju starijim dobnim skupinama. Najveći postotak oboljelih je nevakcinisan (80,8 posto), nepoznatog vakcinalnog statusa (13,4 posto) ili su primili samo jednu dozu vakcine (4,7 posto).

Kvalitet života cijelog društva, a posebno porodica koje žive u teškim uslovima, među kojima su i Romi, mogao bi biti značajno unaprijeđen kvalitetnijem pristupu zdravstvenoj zaštiti i obrazovanjem o značaju vakcinacije koja ne samo da je obavezna, nego je najvažniji način zaštite, besplatna i tokom cijele godine, u svako doba, dostupna svoj djeci u BiH, navodi se u saopćenju.

Analiza stanja na terenu pokazala je da u BiH postoje sve pretpostavke za kvalitetan i sveobuhvatan program imunizacije djece – dobar zakonski okvir, novac za vakcine, nadležnosti i obaveze svih aktera u sistemu su jasno naznačene i sada je, radi boljeg obuhvata, a zbog stanja na terenu, potrebno dizajnirati aktivnosti u programu obavezne imunizacije koje će obuhvatiti lokacije na kojima postoje problemi u obuhvatu djece obaveznim imunizacijama kao što je to slučaj sa romskim zajednicama.

U ovom poslu su roditelji i zdravstveni radnici “prva linija odbrane” i djece i društva u cjelini, ali nisu jedini koji su odgovorni i stoga bi se svi akteri društva trebali uključiti u aktivnosti na podizanju svjesti o značaju vakcina, razbijanju strahova nedovoljno informisanih roditelja, ali i borbu protiv dezinformacija i neistina koje se nekontrolisano prenose, posebno putem društvenih medija, ali i kroz direktne kontakte, navodi se u saopćenju.

Kali Sara – Romski informativni centar u saradnji sa CZP “Romalen” Kakanj i UNICEF-ovim Uredom za BiH, uz finansijsku podršku Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) i USAID-a, tokom augusta provodi informativnu kampanju “Podizanje svijesti o važnosti vakcinacije sa posebnim fokusom na romsku djecu – Imunizacija za svako dijete!”.

Ideja je dodatno skrenuti pažnju na značaj vakcinacije djece protiv zaraznih bolesti, značaj borbe protiv dezinformacija i nepovjerenja prema zdravstvenim radnicima i sistemu, poručili su iz tog udruženja.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA