25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

U Sloveniji 25 novih slučajeva koronavirusa

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 706 testova potvrđeno 25 novih zaraza koronavirusom, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada na twitteru.

U petak i subotu zabilježena su po 43 nova slučaja zaraze, ali uz znatno veći broj testova, kojih je u petak bilo provedeno 1.708, a u subotu 1.212.

Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno 3.190 infekcija koronavirusom, aktivno je trenutno 525 slučajeva, a umrlo je 135 ljudi od posljedica covida-19.

U bolnicama se nalazi 26 zaraženih pacijenata, što je 5 više u odnosu na prethodni dan, a dvoje oporavljenih je otpušteno, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U Sloveniji je školska godina počela prošlog tjedna, a odvija se po epidemiološkom modelu u kojemu je, uz uobičajene mjere, propisano i obvezno nošenje maski u zajedničkim prostorima i prilikom transporta učenika u školu i iz nje, no virus je u međuvremenu prodro u više škola i vrtića.

Već u prvom tjednu škole u Sloveniji je zabilježeno više slučajeva zaraze kod učenika, učitelja i odgajatelja u više stručnih i osnovnih škola, vrtića i gimnazija.

To se nastavlja i početkom ovoga tjedna, a on-line nastava određuje se samo za pojedine razrede sa zabilježenim zarazama, dok se u ostalima obrazovni proces nastavlja uz fizičku nazočnost učenika.
Budući da se popis odjela i razreda kojima je zbog prodora virusa određena karantena stalno mijenja, ministarstvo obrazovanja priprema posebnu aplikaciju za unos podataka o stanju zaraženih i mjerama karantene, a podaci će se osvježavati jednom tjedno, prenose u ponedjeljak mediji.

Liječnici obiteljske medicine i pedijatri navode da je već prvi tjedan nastave ukazao na problem kako razlikovati simptome covida-19 od simptoma ostalih respiratornih bolesti koji se pojavljuju na jesen te pitaju je li smisleno testirati svako dijete sa znakovima prehlade, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Pedijatar Denis Baš izjavio je za medije da je u njegovoj ambulanti velika navala i da je mnogo bolesne djece, te da se on i njegovi kolege boje da zdravstveni sustav neće biti u stanju obaviti tako velik broj testiranja za mnogo djece ako sadašnje smjernice, koje nisu sasvim precizne, ne budu dodatno provjerene i prilagođene situaciji.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA