20 C
Tuzla
02.12.2023.

U Sloveniji 42 novozaražena u 24 sata

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 42 nove zaraze koronavirusom, što je 17 slučajeva više nego prethodni dan, objavila je u utorak slovenska vlada.

Povećanje novih zaraza epidemiolozi drže očekivanim jer je testiran veći broj uzoraka – 1.581, dok ih je prethodnih dana, u vrijeme vikenda, bilo upola manje.

Od početka epidemije testiranjem su potvrđena 3.232 slučaja infekcije, aktivnih slučajeva je 546, navodi Hina.

U bolnicama je zbog covida-19 28 pacijenata, od čega njih četvero na intenzivnim odjelima. Do sada je umrlo 135 zaraženih, prema podacima slovenskog ministarstva zdravstva.

U Sloveniji je prošlog utorka počela školska godina, a pedagoge sve više brine prodor virusa u učionice jer je u karanteni sve više učenika i djelatnika, a povećava se i broj onih kojima je zbog kontakta s inficiranim određena preventivna samoizolacija.

Zbog zaraze ili kontakata s inficiranima u prvih pet dana nastave u školama iz pedagoškog procesa je ispalo 150 učenika i nastavnika iz 13 škola, prema podacima ministarstva obrazovanja.

No epidemiološke smjernice u obrazovnom procesu do daljnjega ostaju iste, pa će se “zatvarati” samo oni razredi u kojima se pojavila zaraza, a ne i ostali u kojima se pedagoški proces i dalje odvija u živo, a ne na daljinu.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA