17.8 C
Tuzla
09.06.2023.

U Sloveniji se nastavlja poboljšanje epidemiološke situacije

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posljedica covida-19 umrlo šest pacijenata, te je uz smanjen opseg testiranja potvrđeno 766 novih zaraza koronavirusom, a svi epidemiološki podaci se poboljšavaju, osim stanja u bolnicama, objavila je u subotu slovenska vlada.

Sa 3752 testa potvrđeno je 766 infekcija ili 20,4 posto među testiranima, što je manje po udjelu i broju slučajeva u odnosu na prijašnjih nekoliko dana, dok se prosječan broj novih dnevnih zaraza smanjio s jučerašnjih 871 na 801.

Cijela Slovenija sada je prema vladinom “semaforu” u tzv. narančastoj fazi, no među različitim dijelovima zemlje je dosta razlika, pa će se ubuduće kalibriranje zaštitnih mjera opet određivati na regionalnoj osnovi, objavila je Vlada, prenosi Hina.

Najviša incidencija zaraze i dalje je na sjeveru i zapadu zemlje, te u središnjim regijama, a najbolja na istoku i jugoistoku Slovenije.

Iz bolnica je jučer otpušteno 66 covid pacijenata, ali je njihov broj i dalje kritično visok, pa ih je na liječenju 629, od čega 151 na intenzivnim odjelima.

Premda je Vlada temeljem odluke ustavnog suda odlučila da se tek od ponedjeljka ponovo dopuste okupljanja do stotine sudionika, uz uvažavanje svih protuepidemijskih mjera, u Ljubljani se sinoć pred parlamentom opet okupilo više stotina prosvjednika protiv vladinih mjera, što je dio tzv. “biciklističkih” prosvjeda protiv Vlade koji su počeli još u proljeće prošle godine.

Sudionici prosvjeda su međutim u izjavama za medije tvrdili da ne krše mjere, te da nije riječ o nedopuštenom okupljanju nego i u vrijeme epidemije zakonom dopuštenoj “individualnoj prosvjednoj rekreaciji” tijekom koje su nosili maske i držali propisan fizički razmak.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!