23.9 C
Tuzla
27.05.2022.

U Sloveniji skok novozaraženih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 318 novih zaraza koronavirusom, najviše novozaraženih od početka jula, a polako raste i broj hospitaliziranih.

S 2.058 PCR testova potvrđeno je 318 zaraza novim koronavirusom ili 15,5 posto pozitivnih među testiranima, a novih smrtnih slučajeva nije bilo, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu povećao se na 204, a u porastu su i drugi indikatori, pa epidemiolozi procjenjuju da je to početak novog jesenskog vala epidemije.

14-dnevna incidencija iznosi trenutno 109,7 dok je broj aktivnih slučajeva povećan za 139 i iznosi 2314.

U bolnicama je 49 covid pacijenata, od čega 11 na intenzivnim odjelima, dok je prije sedmicu dana hospitaliziranih bilo 36.

Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Franc Vindišar izjavio je da teku pripreme za početak školske godine, te da će se za nazočnost u razredima testirati svi učenici srednjih škola i učenici tri završna razreda osnovnih škola.

Slovenija je trenutno u tzv. narandžastoj fazi epidemije, no očekuje se da bi već idući mjesec mogla ući u “crveno”.

U toj će fazi testiranje učenika i studenata biti obavezno i češće će se izvoditi, a za one mlađe od 18 godina trošak testiranja ići će na račun državnog budžeta, kazao je Vindišar, prenosi Hina.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO