1.7 C
Tuzla
23.04.2024.

U Srebrenici predstavljen projekat o naučnom procesu pronalaženja i identifikacije žrtava rata

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je na 25. godišnjicu genocida u saradnji sa Memorijalnim centrom u Srebrenici pokrenula projekat koji govori o naučnom procesu pronalaženja i identifikacije žrtava rata u misiji otkrivanja istine i ostvarivanja pravde, rečeno je danas tokom konferencije za novinare u Potočarima kod Srebrenice.

Projekat “Forenzički arhiv: od jednog uče svi”, koji se provodi i u saradnji sa bh. umjetnicom Šejlom Kamerić, razvijat će se u narednim godinama, a podrazumijevat će stalnu izložbu u Memorijalnom centru u Srebrenici i digitalnu platformu.

Povodom toga, na zidovima bivše Fabrike akumulatora u Potočarima je sinoć bila projicirana videoinstalacija kao dio najave ovog projekta.

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan, kazao je kako se ne posustaje od negiranja genocida u Srebrenici uprkos neoborivim forenzičkim dokazima da se genocid desio i brojnim presudama domaćih i međunarodnih sudova.

“Ovaj projekat svijetu šalje jasnu poruku: činjenice i naučno utvrđeni dokazi predstavljaju polazište u procesu prihvatanja prošlosti i stvaranja budućnosti koja se temelji na vladavini zakona”, rekao je Holliday, dodavši kako je podržavanje transparentne i istinite priče o onome što se dogodilo u prošlosti ključno za mir.

Holliday je kazao i kako je ICMP pomogao identificirati skoro sedam hiljada žrtava genocida.

“Rad na pronalaženju svih osoba za kojima tragamo mora se nastaviti sve dok se i posljednja žrtva ne pronađe”, naglasio je Holliday.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, kazao je kako će za nekoliko godina Memorijalni centar imati digitalizovane sve forenzičke podatke u vezi sa procesom traženja i uspostave identiteta ljudi koji su nastradali u julu 1995. godine.

“Oni koji negiraju genocid nemaju problem sa nama, oni imaju problem sa DNK naukom”, zaključio je Suljagić, dodajući kako je videoinstalacija koja će biti projicirana jedinstven spoj nauke i umjetnosti.

“Želim reći i da su porodice vitalno zainteresovane da Memorijalni centar dobije još jednu stvar koja je u vlasništvu porodica – predmeti pronađeni u masovnim grobnicama, njih 1.800 koji stoje u Komemorativnom centru u Tuzli samo zato što nismo u stanju da ih udomimo”, kazao je Suljagić, dodavši kako današnji događaj vidi kao dio puta koji će rezultirati nečim što svi priželjkuju jedno izvjesno vrijeme.

Šejla Kamerić je kazala kako je ovo projekat koji će trajati godinama i na jedan sistematičan način obrađivati dokaze.

“Naša odgovornost prema generacijama koje dolaze je da im ostavimo zapis o prošlosti koji se bazira na neosporivim naučnim činjenicama, odnosno, činjenicama koje govore o stradanjima, ali i o kompleksnosti procesa da se ustanovi istina”, rekla je Kamerić.

Ona je naglasila kako je uloga umjetnosti u ovom projektu da naučne dokaze i različite arhivske materijale koji govore o ratu na jednostavan način prikaže javnosti.

Prema podacima Instituta za nestale osobe (INO), još uvijek se traga za više od 1.000 žrtava genocida.

(RTV Slon/BIRN)

Vezane vijesti

TUZLA