U TK oduzeti duhan i plin vrijednosti preko 225 hiljada maraka

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U akcijama kodnih naziva “SPARTAK” i “DRAGON” ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Tuzlanskog kantona privremeno su oduzeli duhan i plin čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 225.300 KM.

Operativna akcija kodnog naziva “SPARTAK” provedena na području Tuzlanskog kantona na način da je lociran objekat gdje se  vrši skladištenje i rezanje duhana  za daljnu distribuciju i prometovanje na “crnom tržištu” u BiH.  Tom prilikom izvršen je pretres lociranog stambenog objekta i pomoćnih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog  pretresa  pronađeno je 715  kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, 2615 kg duhana u listu bez korijena, kao i mašina za rezanje duhana. Aktivnosti na terenu provedene su uz asistenciju  policijskih službenika MUP TK-a. Protiv osumnjičene osobe  bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a,  Krivičnog zakona BiH.

Istog dana ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Tuzla u akciji kodnog naziva “DRAGON” izvršili su detaljan pregled  jedne cisterne sa plinom. Tom prilikom su pronašli 19.500 kg tečnog plina koji nije bio prijavljen za redovnu carinsku proceduru. U toku aktivnosti na terenu korišten je NUCTECH skener, kao i ostala specijalistička oprema za otkrivanje krijumčarene robe. Akcija je provedena uz asistenciju službenika Odsjeka za provođenje propisa RC Sarajevo i carinskih službenika RC Tuzla. Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Krijumčarenje, iz člana 214 Krivičnog zakona BiH.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalistička oprema,kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Ovakav modalitet suradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a i UIO pokazuje odlučnost i istrajnost u borbi protiv svih vidova kriminaliteta.