7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

U TK u samo dvije općine promijenjeni načelnici: Građani zadovoljni vlašću?

Nekima očekivano, nekima ne. Jasmin Imamović novi je stari gradonačelnik Tuzle. Sa 52,64% glasova izborio je opstanak na ovoj funkciji koju obavlja 19 godina. Tuzla je imala šest kandidata za gradonačelnika, a građani su izabrali svog novog/starog gradonačelnika „sa rezultatima“.

Ja ne bih ništa uradio da mi građani Tuzle na izborima nisu dali povjerenje i da mi u kontinuitetu ne daju povjerenje. Moje prvo osjećanje jeste osjećanje zahvalnosti prema građanima Tuzle” – rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Prema očekivanjima najveća neizvjesnost trebala je biti u Banovićima, međutim dva sata od zatvaranja biračkih mjesta, Bego Gutić proglasio je pobjedu. Za mjesto načelnika Banovića borila su se tri kandidata, a Gutić je na ovu poziciju došao sa 49,73% glasova.

Mi moramo Banoviće vratiti u ustavno-pravni poredak i kantona i države. Banovići ne mogu funkcionisati kao zasebna lokalna zajednica otuđena od svih. Prema tome sigurno da će Banovići biti općina koja će se otvarati, a ne zatvarati. Da će biti općina koja će biti servis svojim građanima, a ne kao servis privatnim pojedincima” – kazao je Bego Gutić, načelnik Banovića.

Ubjedljivu pobjedu bez konkurencije imao je samo Tajib Muminović, načelnik općine Teočak Najduži staž na poziciji načelnika jedne općine u Bosni i Hercegovini nosi upravo on, a tu funkciju obavlja već 26 godina. S obziorm da nije imao protivkandidata, sa 100% glasova dočekao je i treću deceniju na čelu Teočaka. I Sead Muminović, dosadašnji načelnik Čelića ovu funkciju obavljao je 22 godine. Međutim, njegov jedini protukandidat Admir Hrustanović, postao je novi načelnik Čelića sa 59,19 posto osvojenih glasova.

„Promjene su bile neizbježne na našoj oćini te da pokušamo i vratimo dostojanstvo našim građanima. Uspjeli smo u tome i uvjeren sam da ću zajedno sa svima Vama zajedno veći dio obećnja ispuniti. Hvala svim građanima a posebno zahvalnost dajem mladim i dijaspori, koja je kao nikada do sada bila zainteresovana za promjene“ – napisao je Hrustanović na svojoj oficijelnoj stranici.

Ubjedljivu pobjedu imao je i kandidat za gradonačelnika Živinica, Samir Kamenjaković, te je sa 74,71% osvojenih glasova, dobio povjerenje građana još jedan mandat. Za mjesto gradonačelnika Živinica ove godine na Lokalnim izborima bitku su vodila tri kandidata. Tri kandidata bitku su vodila i u Gradačcu, ali je pobjedu također ostvario stari novi gradonačelnik – Edis Dervišagić sa 46,95% glasova. U Lukavcu je ubjedljivu pobjedu odnio aktuelni načelnik Edin Delić sa osvojenih 64,72% glasova. Za mjesto načelnika Lukavca borila su se četiri kandidata.

Mi smo izašli sa vizijom koja je svojstvena za 21. vijek. Oslobodili smo se prošlosti, političkih stega, strančarenja, jednostavno smo vodili politiku u interesu grada i građana i vidimo da su to oni prepoznali” – naglasio je Edin Delić, načelnik Lukavca.

Najveću izbornu aferu imao je gradonačelnik Gračanice, Nusret Helić, međutim ni ona ga nije spriječila da 19-togodišnju karijeru načelnika, a onda i gradonačelnika Gračanice nastavi i naredne četiri godine. Sa 52,08% glasova izborio je još jedan mandat, a za ovu funkciju utrku su vodila tri kandidata. Helić je pobjedu dočekao u bolnici, u koju je zbog snimka eksplicitnog sadržaja i afere smješten u četvrtak, obavijestili su iz izbornog štaba SDP-a Gračanica.

…„ Zdravstveno stanje u kome se posljednjih dana nalazi gospodin Helić, posljedica je prljave i nefer političke kampanje. Helić je hospitalizovan, nije imao infarkt i trenutno se nalazi na dodatnim pretragama.Poštovani građani, SDP je izradio svoj program rada za naredni četverogodišnji period, nikoga u kampanji nismo vrijeđali, niti ćemo, nismo igrali prljavo i nisko“ – stoji na oficijelnoj stranici Nusreta Helića.

Zudin Mahmutović, novi je stari načelnik Sapne. Sa 61,30% glasova dobio je još jedan mandat u Sapni, a za ovu poziciju trku su vodila tri kandidata. U Doboj Istoku također novi/stari načelnik. Kemal Bratić sa 51,21% glasova novi mandat izborio je u ovoj općini, a imao je samo jednog protiv kandidata. U Kladnju ništa drugačije. I ovdje novi stari načelnik – Jusuf Čavkunović. Od četiri kandidata na mjesto načelnika Kladnja, Čavkunović je izborio svoje mjesto pod Kladanjskim zvijezdama osvojivši 32,64 % glasova. Za mjesto gradonačaelnika Srebrenika utrku je vodilo šest kandidata, a pobjedu je odnio aktuelni gradonačelnik Nihad Omerović, sa preko 50% glasova. Time je postao novi/stari gradonačelnik Srebrenika.

„Narod niko ne može pobijediti. Narod je pobijedio! Bajka počinje da živi u Srebreniku. Ovu pobjedu posvećujemo narodu i našem prijatelju, velikom čovjeku rahmetli Fadilu Smajiću. Neizmjerna zahvalnost građanima Srebrenika jer su mislili razumom i birali srcem“. – napisao je Omerović na svojoj oficijelnoj fb stranici.

Najveći broj kandidata za načelnika ove godine na lokalnim izborima imala je Kalesija i to osam. Ovdje se vodi mrtva trka. Aktuelni načelnik Sead Džafić sa samo 19 glasova više, na prvom je mjestu za poziciju načelnika. Za petama mu je Zijad Kulanić, kandidat Stranke demokratske akcije, podaci su Centralne izborne komisije do 9 sati jutros. Glasovi iz inostranstva odlučit će konačnog pobjednika u Kalesiji.

Zanimljiva je činjenica da je u samo dvije od 12 općina/gradova Tuzlanskog kantona, za koje su sigurni rezultati, došlo do promjene prvog čovjeka općine odnosno grada. Ovi podaci dovoljno su jasan pokazatelj da nam na lokalnim nivoima sve dobro štima, i da građani nisu za promjene. Ovi koji su smogli snage i glasali za promjene, u narednom periodu znat će da li su od dva zla izabrali manje.

Vezane vijesti

TUZLA