10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

U toku priprema Javnog poziva za podršku privrednicima u TK

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona uskoro će raspisati Javni poziv za podršku privrednicima u okviru podrške razvoju kantona. Za ove namjene osigurana su sredstva u Budžetu TK i ona su veća u odnosu na prošlu godinu. Privreda u TK se vraća na grane prije početka pandemije korona virusa, navode iz resornog ministarstva.

I ove godine su za podršku razvoju Tuzlanskog kantona u Budžetu planirana velika sredstva, koja će biti dodijeljena privrednim subjektima odnoso mikro, malim i srednjim preduzećima, te obrtnicima. Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona u završnoj je fazi izrade Programa za utvrđivanje uslova, kriterija i postupaka za raspojedlu sredstva iz Budžeta za ovu godinu, a sredstva su veća u odnosu na godinu prije.

”Programom je predviđeno četiri miliona i 580 hiljada KM i to je najveći iznos sredstava namijenjen upravo za subvenciju privatnim preduzećima i poduzetnicima. Sredstva će se dodjeljivati za nabavku opreme, alata i repromaterijala za mikro, mala i srednja preduzeća i obrte”, navodi Edin Duraković, ministar privrede TK.

Ove godine su povećana sredstva za projekte digitalne transformacije. Planirano je izdvajanje i za subvencije novoosnovanim preduzećima, te podrška komorama i udruženjima privrednika.

Inače, pandemija korona virusa umnogome je uticala na privredu Tuzlanskog kantona, jer je u velikom broju sektora ili grana bio onemogućen normalan rada. Promet u 2021. godini je ipak povećan u odnosu na 2020-tu.

”Postoji još dovoljno prostora gdje se može djelovati i unaprijediti, gdje ćemo zasigurno sa Privrednom komorom TK, obrtničkim komorama i udruženjima, kao i samim privrednicima na terenu, gledati da iznađemo što bolje načine kako da prevaziđemo krizu”, ističe ministar.

Da se privreda vraća na grane prije početka pandemije, govori podatak da je uvozno-izvozna pokrivenost u Tuzlanskom kantonu u 2021. godini poput one iz 2018. ili 2019. godine. Najviše se izvozi u Njemačku, Austriju i Italiju.

”Metaloprerađivačka djelatnost predstavlja najznačajniju izvozničku djelatnost TK, koja zapošljava veliki broj radne snage i rekordne prihode ostvaruje na izvozu. Kao i u proteklom periodu, i u 2021. godini prema finansijskim izvještajima poslovnih subjekata najveći izvoz ostvarili su subjekti u oblastima hemijske i metaloprerađivačke industrije”, kaže Duraković.

Industrija plastike i alata prati ove dvije grane privrede, pa su ostvareni dobri rezultati u izvozu. U prehrambenoj industriji je ipak skroman rast prihoda, jer su smanjeni prihodi od izvoza. U sektoru rudarstva zabilježen je pad proizvodnje, a sektor građevinarstva se polako oporavlja, podaci su Ministarstva privrede.

Vezane vijesti

TUZLA