7 C
Tuzla
02.03.2024.

U Tuzli obilježen Dan šehida, s tugom ih se sjećaju i njihovi saborci

Drugi dan ramazanskog Bajrama posebno je posvećen šehidima, onima koji su se borili za istinske vrijednosti, za svoju porodicu, svoju zemlju, vjeru i čast. Posvećen je onima koji su dali svoje živote da bismo mi slobodno koračali svakim pedljom ove zemlje. Osim njihovih porodica kojima bol ne prolazi ni decenijama poslije, veliku tugu i saosjećanje osjećaju i njihovi saborci, koji su se s njima borili rame uz rame, a sada svjedoče i govore o onome što nikada ne smije biti ponovljeno ni zaboravljeno. Senahidu Mehmedoviću ovaj dan budi najbolnije uspomene, a one naviru i svaki put kad obilazi mezarja svojih poginulih saboraca.

Pa vraća, evocira uspomene tih najtežih dana, patnju kroz koju je cjelokupan naš narod prošao i ovo nam  evocira sva ta sjećanja koja naviru u ovim danima, priča Senahid Mehmedović, bivši pripadnik Armije RBiH.

Mehmedović poručuje da je nužno prisjećati se proteklih događaja, ma koliko bolni bili i obilježavati ovaj Dan iz poštovanja hrabrim borcima:

Pa to je prisjećanje na sve pripadnike koji su dali ono što je najvrednije u ratu, da odamo poštu, počast tim ljudima, da na neki način i sebe i sve druge ljude podsjetimo na one vrijednosti koje su bile najbitnije u proteklom ratu.

Dan šehida u našoj zemlji ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine od kada se obilježava kao dan sjećanja na hrabre borce Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su dali svoje živote za odbranu zemlje boreći se za pravdu, istinu i dostojanstvo. Skromno obilježavanje ovog Dana organizovano je i u Tuzli na mezarju Goli brijeg.

Time iskazujemo našu zahvalnost najboljim sinovima domovine BiH, šehidima i svim borcima za ovu zemlju za slobodu svih ljudi koji u njoj žive. Dolazimo na mezarja sa velikom pobožnošću i sa spremnošću da uzmemo u cijelosti pouku iz djela naših šehida onih koji su se borili i izborili za dostojnu budućnost našeg naroda, poručio je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Nakon posjete šehidskom spomen obilježju, delegacija Medžlisa IZ Tuzla nastavila je s programom u Čaršijskoj džamiji u Tuzli gdje je proučena hatma za sve šehide i žrtve proteklog rata. Osim u Tuzli, s brojnih spomen obilježja širom naše zemlje danas su poslane molitve i poruke zahvanosti svim šehidima za slobodu koju danas imamo.

 

Vezane vijesti

TUZLA