20 C
Tuzla
28.02.2024.

U Tuzli održan skup podrške palestinskom narodu

Na Trgu slobode u Tuzli danas je održan mirni protest u znak podrške narodu Palestine, u organizaciji Udruženja Palestinska zajednica u BiH i Udruženja Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva.

Građani su svojim izlaskom iskazali solidarnost i suosjećanje sa Palestincima, a ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoura obratio se skupu i zahvalio građanima BiH koji su pružili podršku Palestini.

Skupu podrške narodu Gaze pridružili su se članovi političkih stranaka, aktivisti, građani Tuzlanskog kantona.

Predsjednica Udruženja “Snaga nezavisne žene” Kalesija Hasmira Malić, čije su članice prisustvovale skupu, kazala je da su tu da osude svaki zločin te da skrenu pažnju kako slike koje dolaze sa područja Palestine podsjećaju na slike Srebrenice gdje se dogodio genocid.

– Sada opet imamo priliku da gledamo istu stvar za koju su kazali da se nikad neće ponoviti, a eto ponavlja se – kazala je Malić.

Omar Nadal iz Palestine, koji posljednjih godina studira u Tuzli na Medicinskom fakultetu, ističe da je cilj okupljanja iskazivanje solidarnosti s palestinskim narodom.

-Ovime pokazujemo da u svijetu još uvijek ima dobrih i humanih ljudi koji vide kakav teror peživljava palestinski narod. Nadamo se da će ovi protesti označiti neki početaki sankcionisanja izraelskog okupatora za zločine koji čini – izjavio je on.

Na skupu podrške pročitana su imena ubijenih u Gazi, kako odraslih, tako i djece.

RTV Slon/Fena

 

Vezane vijesti

TUZLA