7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

U Tuzli počinje realizacija projekta ugradnje LED rasvjete na saobraćajnicama

Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle i JKP „Saobraćaj i komunikacije“ ovih dana počinju sa realizacijom projekta zamjene postojećih rasvjetnih tijela energijski efikasnom LED rasvjetom.

U okviru projekta GED – Zeleni ekonomski razvoj, kojeg finansira Vlada Švedske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Grad Tuzla je zaključio sporazum o učešću i sufinansiranju projekta „Unapređenje energijske efikasnosti javne rasvjete u Tuzli. Projektom je planirana zamjena postojećih rasvjetnih tijela energijski efikasnom LED rasvjetom na sjevernoj i južnoj saobraćajnici, te transferzalama koje povezuju ove dvije saobraćajnice (ukupno 912 rasvjetnih tijela).

Radi se o vrlo značajnom projektu za Grad Tuzlu, imajući u vidu činjenicu da će se zamjenom postojećih rasvjetnih tijela energijski efikasnijim LED svjetiljkama podići nivo sigurnosti na najprometnijim saobraćajnicama u gradu, te da će se, prema procjenama, na godišnjem nivou postići uštede u troškovima za električnu energiju za potrebe rada sistema javne rasvjete, do 100.000 KM.

Vrijednost projekta je oko 350.000 KM, od čega su 150.000 KM sredstva donatora, a 200.000 KM sufinansiranje Grada Tuzle.

Projekat „GED – Zeleni ekonomski razvoj“ za cilj ima kreiranje povoljnih uslova za investiranje u projekte i mjere poboljšanja energijske efikasnosti, uz doprinos razvoju tržišta i ekonomskom napretku BiH. Rezultati projekta su: finansijske uštede budžetskih korisnika, zapošljavanje domaće radne snage, reinvestiranje ušteđenih sredstava, zaštita okoliša i poboljšani uslovi života, rada i boravka korisnika.

Vezane vijesti

TUZLA