13.9 C
Tuzla
03.03.2024.

U Tuzli u subotu premijera filma ‘Piralen naš svagdašnji’

Premijera dokumentarnog filma “Piralen naš svagdašnji“ biće održana u subotu od 18 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović.

Film je nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banje Luke, a u sklopu platforme Zemlja–Voda–Zrak. Autorski tim filma su tuzlanske rediteljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana.

Film “Piralen naš svagdašnji“ govori o post-ratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode.

Pored filma, publika će moći poslušati autore stripa “Zemlja – Voda – Zrak“, koji je nastao u sklopu istog projekta, a koji govori o nekoliko odvojenih slučajeva zagađenja okoliša u BiH. Autorski tim koji potpisuje strip su urednik i profesor Damir Arsenijević, osnivač platforme ZVZ, književnica Šejla Šehabović i ilustrator Marko Gačnik.

Publici će se obratiti i novinar i politolog Husein Oručević iz Mostara, koji se u sklopu platforme ZVZ bavio opsežnim istraživanjem i izvještavanjem o problemu deponije Uborak u Mostaru.

Vezane vijesti

TUZLA