11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

U utorak na Trgu Slobode izložba fotografija ‘Bol majki Srebrenice’

Izložba “Bol majki Srebrenice” autora Ahmeta Bajrića Blicka, posvećena višedecenijskoj borbi majki Srebrenice za istinu i pravdu, bit će otvorena 6. jula u Tuzli.
Na postavci će biti izložene fotografije od 1995. godine do danas, a koje je bilježio fotograf i reporter Amhet Bajrić Blicko. U vlastitoj arhivi Bajrić ima na hiljade fotografija koje su nastale tokom ratnih dešavanja, povratka na ognjišta, ali i života nakon povratka.
Proces agresije, a nakon toga tranzicije, ispratio je kroz objektiv i jedini zabilježio dolazak preživjelih stanovnika iz Srebrenice u Nezuk kod Sapne. Mali dio fotografija se nalazi u fotomonografiji “Srebrenički put pakla”, u kojoj se mogu vidjeti svi užasi kroz koje su prolazile žrtve genocida. Bajrić sa svojom kćerkom i unukom neumorno i dalje prati događaje širom Bosne i Hercegovine, a poseban fokus mu je Podrinje. Svoj rad ne finansira kroz grantove, već isključivo od dobrovoljnog sponzorstva.
“Institucije teško mogu dati pojedincima sredstva putem nekih grantova, to ide putem udruženja. Trenutno sam tek registrovao udruženje. Izložbu radova o nani Fati Orlović finansirao je federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Edin Ramić, tako da ne mogu reći kako nema podrške, ima podrške. On je prošle godine dao najveći dio sredstava za izložbu “Zvaničnici u Srebrenici 1995-2020”, a ove godine podršku sam imao i od njega kao i od Ministarstva kulture sporta i mladih TK, Grad Tuzla, općina Kalesija i Banovići”, izjavio je za Fenu Ahmet Bajrić Blicko.
On podvlači da fotografija govori više od mnogo riječi, daje pečat našem umu na scenu koju smo vidjeli, ali o tome ne govorimo.
“Jako malo cijenimo fotografiju koja svjedoči genocidu u Srebrenici. Mislim da je trebalo pet puta više i da se propagira i da se govori. Mi imamo istinu, a ne znamo da je iskoristimo. Ljudi s lažima nas mogu pridobiti”, kazao je Blicko. Izložba fotografija će biti otvorena u utorak od 19.30 na Trgu Slobode u Tuzli.

Vezane vijesti

TUZLA