16 C
Tuzla
26.05.2024.

U utorak repriza predstave „Iza zidova“ na sceni Pozorišta mladih Tuzle

Repriza predstave „Iza zidova“ kroz projekat „Omladinska sena za ravnopravnost spolova“ podržana od strane Grada Tuzla i KULT-a biće izvedena u utorak, 1.11.2022. godine u 19.30h na sceni Pozorišta mladih Tuzle. Izvođenje predstave realizuje se uz podršku SANCHILD Fondacija u sklopu projekta „Theatre for change“ tokom 2022. godine.

Nastala je adaptacijom teksta Maje Pelević naslova „Ja ili neko drugi“ služi kao živo upozorenje na labilnost naše sigurnosti, ali i sigurnosti informacija koje nam dolaze sa različitih izvora, a predstavljaju se kao tačne. Da li je zaista moguće vjerovati svemu što čujete na televiziji? A onome čemu su svjedoci zločina skoro pod prisegom izjavili? I da li su oni zaista svjedoci ili samo znatiželjnici koji žude za pažnjom?

Fokus priče predstavlja porodica sastavljena od majke i oca zatočenih u hladnom braku bez ljubavi i djevojčice od osam godina koja, naviknuta na razuđene porodične odnose i zlovolju majke uzrokovanu lošim bračnim stanjem, nakon što razbije majčinu najdražu porculansku vazu, bježi od kuće i biva oteta. Oko nestanka djevojčice podiže se medijska buka nahuškana balkanskim mentalitetom u kojem svako želi držati svoj kraj priče, makar bio i siguran da je sve ono šta priča pogrešno te o nestanku maloljetnice svako, od roditelja, preko komšija i sugrađana ima svoje mišljenje, iako niko od njih nije uradio ništa kako bi nestanak spriječio, a svi su imali šansu. Dok puk reaguje na nestanak tračevima, polutačnim informacijama i obmanama, djevojčica deset godina provodi u ropstvu otmičara, izgladnjivana, mučena i manipulisana, sve dok joj se na njen osamnaesti rođendan ne pruži prilika za bijeg.

Likovi u predstavi „Iza zidova“ su, simbolično, bezimeni. Nije važan njihov identitet, već ono što oni predstavljaju – mogu biti niko, a mogu biti i svako od nas – oni su opomena našem integritetu, formiraju našu građansku dužnost i svijest i bore se da mi nikada ne ponovimo njihove fatalističke greške.

U predstavi igraju polaznici Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle podržanog od strane Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona: Arijana Imamović, Amina Hifziefendić, Mirza Mujagić, Danijel Pušonjić, Dušana Šušić, Edna Ibrahimović, Nedim Husejnović, Alen Alagić, Berina Maglić, Amar Galešić, Tarik Dedajić, Emina Jupić, Eldar Hamzić, Asja Bratovčić, Emina Ćosić, Sara Miščević, Tatjana Aćimović, Una Alić, Lamija Redžepagić, Elma Štalić, Ihsana Hasanbašić, Mirjana Živković, Ema Krajina, Elmedina Gavranović, Nerma Islamović, Arnela Ćatović, Armin Samardžić, Lena Žilić, Nadja Mušić.

Režiju za predstavu potpisuje Amila Beširović, a saradnica u radu je Melisa Smajić.

Informacije na: 061 365 600

Vezane vijesti

TUZLA