16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Ubrzan proces izrade Zakona o vanrednom povećanju penzija u FBiH

Minimalnu penziju u FBiH prima skoro 175.000 penzionera, zagarantovanu oko 20.000, a maksimalnu 486 penzionera. Više od 30.000 osoba prima penziju između 100 i 382 KM, a treba istaći da više od 26.000 osoba prima do 50 KM penzije. Svima njima osim penzionerima sa najvišom penzijom, bit će isplaćene jednokratne novčane pomoći u augustu. Visine novčanih pomoći zavisit će od visine penzije koju penzioneri primaju.

Svi penzioneri koji primaju najnižu ili zagarantoanu penziju, dobit će 120 KM, dok će svi drugi pnzioneri izuzev onih sa navišom penzijom, dobiti 100 KM” – naglasio je Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

Iako svaka vrsta pomoći penzionerima u ovoj situaciji dobro dođe, iz Saveza udruženja penzionera TK smatraju kako to ipak nije dovoljno.

Ovo je ipak značajan iznos, međutim mi nismo zadovoljni iznosom i sa takvim načinom isplate. Mi smo tražili prvenstveno vanredno povećanje penzija i plus jednokratnu pomoć koja je prouzrokovana pandemijom i rastom troškova života. Svakako će značiti. Nije to nešto što smo očekivali, jer smo očekivali daleko više. Očekivali smo i jedno i drugo, ali ipak u odnosu na ove druge mislim da je značajna pomoć i da penzioneri trebaju biti zadovoljni” – rekao je predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

Ipak mišljenja penzionera su različita. Dok neki nisu zadovoljni, ima i onih koji skromno prihvataju svaku vrstu pooći i kojima ona mnogo znači.

Ko će biti zadovoljan sa tom penzijom. Zađite pa vidite koje su cijene. Oni su sebi nakupili para pa sad kao daju jednokratnu pomoć. To je 100 maraka, ša mogu s tim postići. Što nisu povećali penziju pa da tako bude i za dalje, a ne samo za sada” – kazala je jedna od penzionerki.

Ja sam sa svojom penzijom zadovoljan ali dobro dođu šta god daju, a za ove sa manjim penzijama još je bolje. Dobro je” – ističe jedan od penzionera.

Kad bi ostalo tako, značilo bi. Ništa posebno” dodaje jedna penzionerka…

Kad daš nekom marku uhar je, a kamoli kad ti neko da nešto više. Kakva je takva je penzija, moram bit zadovoljna. Džaba što sam radila 35 godina, opet je minimalna”- naglašava penzionerka.

Ono što mi očekujemo je usklađivanje jer ovo je samo jednokratno pa šta dalje. Poslije jednokratne pomoći mi se vraćamo opet na iste penzije koja ipak ne može pokrit troškove jer cijene su otišle dalje” – priča nam jedan od penzionera.

A upravo sljedeći korak koji čini Udruženje penzionera je usklađivanje penzija sa Zakonom. Trenutno se radi na ubrzanoj izmjeni Zakona koji će omogućiti vanredno povećanje penzija.

Naša je procjena i to je bio dogovor i na dosadašnjim razgovorima sa Vladom da bi najniža penzija trebala iznositi 440 KM, a prosječna da ide na 500. Međutim sada nam okolnosti  ne idu na ruku ali ćemo tražiti da istrajemo na tome do kraja ove ili počekom sljedeće godine”- istakao je Halilović.

Iz Federalne vlade već su naglasili da se u 2021. godini bilježi ekonomski oporavak, a što pokazuju i statistički podaci, tako da je izvijesno zakonsko značajnije uvećanje penzija u narednoj godini.

Vezane vijesti

TUZLA