15 C
Tuzla
22.05.2024.

Učenici Behram-begove medrese u Tuzli humanitarnim bazarom obilježili Međunarodni dan volontera

Tradicionalno svake godine na Međunarodni dan volontera, učenici i profesori Behram-begove medrese organizuje Humanitarno-prodajni bazar. Azur Čeliković, već četiri godine, koliko i pohađa medresu, prvi je u redovima kada je u pitanju učešće i organizacija bazara. To je samo jedna od njegovih volonterskih aktivnosti koji ma se uvijek rado odaziva, jer ga to, kaže, duhovno ispunjava.

Poseban je osjećaj iz raznih uglova, a prije svega iz ugla naše vjere, jer naša vjera nalaže da pomažemo drugima. To je neko duhovno zadovoljstvo kada pomognem nekome, osjećam se bolje, jer tad sam uradio nešto što najbolje mogu”, kazao je za RTV Slon Azur Čeliković, učenik četvrtog razreda Behram-begove medrese u Tuzli.

Istog mišljenja je i Džejlana Kukuruz. Ona je aktivna članica volonterske sekcije od kako je krenula u srednju školu. Smatra da se na ovaj način podiže svijest kod mladih ljudi o činjenju dobrih djela.

U vjeri stoji da pomažemo drugima pa smatram da je to vrlo bitno. Ja mislim da je ovo jedan veliki korak malih ljudi”, rekla je Džejlana Kukuruz, učenica trećeg razreda Behram-begove medrese u Tuzli.

Raznorazni slatkiši i slaniši, prirodni sokovi, te različite rukotvorine i suveniri, ponuda je koja se danas mogla vidjeti na stolovima. Iz godine u godinu, kako se povećava broj učenika koji se uključe u volontersku sekciju, tako se i povećava ponuda za bazar.

To je samo jedna u nizu aktivnosti koju provode naši učenici i volonteri i ja sam ponosna na sve naše učenike i učenice koji su marljivo radili na pripremi ovog događaja. Čini mi se da su ove godine najaktivniji i da je ove godine najveći odziv i njihov i roditelja općenito”, istakla je Mersa Šabanović – Ibišević, profesorica latinskog jezika u Behram-begovoj medresi Tuzla.

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština UN još prije 37 godina. Obilježavanjem Međunarodnog dana volontera podsjećamo kako svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo. Upravo su i volonteri Behram-begove sekcije sva prikupljena sredstva od bazara, kao i prethodnih godina namijenila za pomoć onima kojima je to zaista i potrebno.

Vezane vijesti

TUZLA