-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Učenici jeste li spremni za upis u srednju školu: Koju upisati?

U ponedjeljak će početi upis u srednje škole Tuzlanskog kantona. Planom upisa u srednje škole za školsku 2022/2023. godinu u 30 škola Tuzlanskog kantona omogućen je upis skoro pet hiljada učenika. Njih oko 3.900 završilo je osnovno obrazovanje, a na raspolaganju im je i više mjesta u srednjim školama.

Ponuda je šarolika, jer su se škole potrudile ponuditi i nova zanimanja. Tako se od naredne školske godine u Mješovitoj srednjoj školi Tuzla moguće obrazovati i za zanimanje prehrambeni tehničar.

”To je zanimanje iza kojeg je stala i Mesna industrija Menprom u vidu stipendiranja istaknutih učenika i lakšom linijom do zaposlenja nakon sticanja diplome. Također novina su nam i obućari koji su deficitarna zanimanja na tržištu rada, uz naše krojače”, navodi Alis Begić, direktor JU Mješovita srednja škola Tuzla.

U ovoj školi planiran je upis 144 učenika u šest smjerova, tri tehnička i tri stručna i to jedno odjeljenje veterinarskog, prehrambenog i kozmetičkog tehničara, te dva odjeljenja frizera i kombinovano odjeljenje krojača i obućara.

JU Mješovita srednja škola Tuzla

Veterinarski tehničar Prehrambeni tehničar Kozmetički tehničar Frizer Krojač / Obućar
24 učenika 24 učenika 24 učenika 48 učenika 24 učenika

”Sve je veći interes za strukovnim školama, zanimanjima. Za sada su naša zanimanja zaista atraktivna, privlačna kako učenicima, tako i roditeljima. Naša škola ima dobre konekcije sa privrednim subjektima unutar kantona, sarađujemo kvalitetno sa lokalnom zajednicom”, ističe Begić.

Takav vid saradnje dovodi svršenike ove škole do lakšeg zaposlenja. Tome teže i druge škole, a dobra iskustva imaju u Rudarskoj kao i Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla, gdje učenici u zadnje vrijeme imaju dobru praktičnu nastavu.

”Praktičnu nastavu učenici obavljaju u savremenim radionicima rudnika u Rudniku Kreka na pogonima Dubrave i Šikulje. Zahvalila bih se Rudniku Kreka na saradnji”, navodi Nerma Burek, direktorica JU Mješovita srednja rudarska škola Tuzla.

Profesorica JU Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla Amela Karahodžić kaže da je radionica u ovoj školi sada opremljena savremenim pomagalima, pogotovo za izolatera ovojnice objekta.

”Za to stručno zanimanje mi već 10 godina sarađujemo sa švicarskom školom Polybau gdje profesori dolaze kao predavači u našu školu, rade sa našim učenicima, a učenici idu jednu sedmicu na praksu u školu Polybau”, kaže Karahodžić.

U Rudarskoj školi Tuzla predviđen je upis 96 učenika, raspoređenih u dva tehnička smjera i to rudarski i geološki tehničar, te četiri stručna smjera raspoređena u dva kombinovana odjeljenja. Radi se o kombinaciji zanimanja odnosno smjerova rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa i mehaničar rudarskih mašina, te geobušar i zlatar/draguljar. I u ovoj školi je zanimanje koje je na listi deficitarnih, za koje nadležno ministarstvo osigurava stipendije.

JU Mješovita srednja rudarska škola Tuzla

Rudarski tehničar Geološki tehničar Rukovalac rudarske meh. površinskog kopa / mehaničar rudarskih mašina Geobušač / Zlatar-draguljar
24 učenika 24 učenika 24 učenika 24 učenika

”To zanimanje je rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa. Mogu reći da ove školske godine, svi učenici koji su se upisali u prvi razred Rudarske škole uspjeli ostvariti uslove za dobijanje stipendije za deficitarno zanimanje. Interesantan je ovaj smjer zlatar/draguljar koji je nekad bio smjer u Rudarskoj školi. Odlučili smo obnoviti to zanimanje, nadamo se da će biti dobar odziv”, rekla je direktorica JU Mješovita srednja rudarska škola Tuzla.

Građevinsko-geodetska škola Tuzla upisat će 192 učenika. U tri tehnička smjera, arhitektonski, građevinski i tehničar geodezije i geoinformatike planirano je po jedno odjeljenje, u umjetničkim jedno odjeljenje grafičkog dizajnera, te kombinacija slikarski dizajner i dizajner prostora. U stručnim zanimanjima je planiran upis po 12 učenika.

”U stručnoj školi upisujemo zanimanja zidar-izolater-fasader, izolater ovojnice objekta, keramičar-teracer, tesar-krovopokrivač i armirač-betonirac. Jako interesantna zanimanja, deficitarna kako na našem, tako i stranom tržištu. Koliko su deficitarna vidimo po zainteresovanošću Ministarstva i firmi za stipendiranje takvih učenika u stručnoj školi”, navela je Amela Karahodžić, profesorica JU Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla.

JU Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla

Arhitektonski tehičar

Građevinski tehničar Tehničar geodezije i geoinformatike Grafički dizajner Slikarski dizajner / dizajner prostora
24 učenika 24 učenika 24 učenika 24 učenika 24 učenika

Keramičar /

teracer

Moler /

fasader /

soboslikar

Izolater ovojnice objekta

Zidar /

fasader /

izolater

Tesar /

krovopokrivač

Armirač /

betonirac

12 učenika 12 učenika 12 učenika 12 učenika 12 učenika 12 učenika

Iz ovih škola, pozivaju roditelje i učenike da prilikom izbora odaberu ono zanimanje s kojim mogu osigurati sebi lijepu budućnost, odnosno zaposlenje.

”Često se učenici povedu za time da kao drug, kao neko tamo. Ali treba sagledati da li su ti učenici poslije završetka našli posao kod nas, u BiH. Naši učenici koji završe pogotovo stručnu školu, svi imaju posao”, ističe profesorica Karahodžić.

Direktor JU Mješovita srednja škola Tuzla poziva roditelje i učenike koji imaju interesa ili žele da dobiju više informacija o samim zanimanjima, da posjete školu, kako bi dobili sve potrebne informacije.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola bit će objavljen u ponedjeljak u Večernjem listu i na web stranici Ministarstva obrazovanja i nauke TK. Po iskustvima od ranije, potrebna dokumentacija za upis su: svjedočanstva iz šestog, sedmog, osmog i devetog razreda, diplome, pedagoški karton, rodni list i Zahtjev za upis u srednju školu, koju učenici dobiju u školi za koju se se opredijelili.

Vezane vijesti

TUZLA