27 C
Tuzla
18.07.2024.

Učenici od 1. do 4. razreda u Kantonu Sarajevo ići će u školu, ostali će imati online nastavu

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo isplaniralo je modele prema kojima će se u prve dvije sedmice održavati nastava u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo. Školska 2020./2021. godina počinje 1. septembra.

Prijem prvačića u osnovne škole će biti održan 1. septembra po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvačića koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera, potvrdio je Feni ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić.

Preporučuje se školama da prijem prvačića organiziraju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema. U zavisnosti od prostornih kapaciteta škole, škole mogu ograničiti broj osoba koje dolaze u pratnji prvačića.

Za učenike razredne nastave, osim učenika prvih razreda, redovna nastava u školi počinje 2. septembra, istakao je ministar Krivić.

Nastava za učenike razredne nastave će se izvoditi u grupama od maksimalno 15 učenika uz trajanje časa od 30 minuta, sa odmorima od pet minuta i bez velikog odmora. Nastava će se održavati prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola.

U odjeljenjima u kojima nije moguće ispoštovati maksimalno dozvoljeni broj učenika, Škola će napraviti raspored naizmjeničnog pohađanja online nastave i redovne nastave.

Učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe sa hroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druge osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Nastavnici razredne nastave, odnosno predmetni nastavnici, učenicima koji nisu bili prisutni na nastavi će neposredno nakon završetka iste dostaviti materijale elektronskim putem.

Učenici s teškoćama nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Škola će tim učenicima, u saradnji sa roditeljima dostavljati nastavne materijale i preporuke/smjernice za usvajanje nastavnih sadržaja

Produženi boravak u školama će raditi u skladu sa donesenim epidemiološkim mjerama.

Predmetna nastava od šestog do devetog, odnosno petog razreda će se izvoditi po principu “online” modela – kazao je Krivić.

Za sve učenike od prvog do četvrtog razreda srednje škole nastava će se, u periodu od 1. do 14. septembra, izvoditi po “online” modelu, osim učenika srednjih škola za učenike s teškoćama u razvoju i Srednje muzičke škole.

Prijem za učenike prvih razreda će biti organiziran 1. septembra po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera. Preporučuje se školama da prijem učenika organizuju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će, u koordinaciji sa Kriznim štabom Kantona Sarajevo, u drugoj sedmici septembra razmotriti potrebu izmjene modela izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo, potvrdio je Krivić.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA