12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

Učenici u TK ne odustaju od zahtjeva za vraćanjem online nastave

Iako su se danas vratili u školske klupe, učenici Tuzlanskog kantona još uvijek ne odustaju od svog zahtjeva za vraćanje online modela nastave. Ovaj zahtjev su kroz online peticiju izrazili odmah po donošenju odluke Vlade TK o povratku učenika u škole, a peticiju je do sada potpisalo preko 13 000 osoba. Kao osnovni razlog pobune protiv vraćanja u školske klupe, učenici navode još uvijek lošu epidemiološku situaciju, te zahtijevaju primjenu online modela nastave sve dok broj zaraženih u odnosu na broj testiranih ne bude ispod 20% u periodu od sedam dana. Predstavnici grupe učenika koja je pokrenula peticiju ističu da su učenici morali uzeti stvar u svoje ruke i urgirati da Vlast zaštiti njihovo zdravlje.

U srednjim školama imate djecu koja se socijalizuju, mjere koje su postavljene se ne poštuju. Moramo biti svjesni i da ta  djeca koriste javni prevoz,  većina njih ne živi na području Tuzle nego putuju. Zašto niko ne obraća pažnju na prepune autobuse, čiji su korisnici prvenstveno ti mladi ljudi koji putuju do svoje škole?, navodi Enisa Kalfić, učenica Srednje Međunarodne škole Tuzla.

Iako učenici ističu da imaju podršku i profesora i roditelja, među građanima od kojih neki također svoju djecu šalju u školu, prevladava mišljenje da je učenicima ipak mjesto u školama, smatrajući online model nedovoljno dobrom zamjenom za živi kontakt.

I dok se studenti na fakultetima bune i izlaze na proteste zbog primjene online modela nastave, učenici su, čini se, ovim načinom rada zadovoljni. Tvrde da su ove godine svi spremnije pristupili online platformama, uključujući i profesore, te da su učenici produktivniji nego na časovima u školi gdje još uvijek važe posebne mjere.

Smatram da su se profesori odlično prilagodili situaciji u kojoj smo se našli i da je ovaj vid online nastave dosta bolji od načina koji se trenutno provodi sa tim skraćenim časovima, zbijenim rasporedom, gdje je sve strpano u jednu cjelinu, i mislim da je to dosta bolje raspoređeno na online časovima, kaže Omar Duranović, učenik Srednje Međunarodne škole Tuzla.

A osim želje da školu pohađaju iz svojih domova, učenici insistiraju i na odgađanju polaganja eksterne mature jer im stvara previše obaveza, a zbog epidemiološke situacije još uvijek nisu sigurni da li će se ona uopšte održati. Žele sigurnu potvrdu da do takve vrste provjere znanja neće doći, jer im se u ovakvim uslovima, kažu,  teško pripremiti za istu.

Taj neki nonšalantni pristup našoj eksternoj maturi, neznanje da li će se ona uopšte udržati. Mi u junskom periodu imamo naznake da se matura treba održati, međutim mi tad imamo prijemne ispite, vannastavne aktivnosti, takmičenja. Mi imamo veliki pritisak i u vidu rasporeda obaveza jer tu imamo 17 predmeta, a ni ne znamo da li će se ona održati, ističe Enisa.

Online peticija još nije stigla do nadležnih odnosno zahtjev u takvoj formi ni Krizni štab ni Vlada TK ne mogu razmatrati. Iz Ministarstva obrazovanja su već istakli da ne rade po online peticijama već po naredbama Vlade, a iz Kriznog štaba su poručili da, ukoliko zahtjev učenika dođe do njih, oni će ga i razmotriti. Stoga je naredni korak učenika stupiti u direktan kontakt sa nadležnima, a svoju peticiju će prenijeti i van online sfere.

Mi smo napravili anketu i peticiju i mi znamo da online peticija nema veliki značaj tako da ćemo uživo podijeliti te peticije. Sljedeće je uputiti pismo Kriznom štabu, Ministarstvu obrazovanja i Vladi TK, dodaje učenica Enisa.

Ubrzo nakon pojavljivanja  peticije, određeni broj učenika želio je svoje nezadovoljstvo povratkom u škole izraziti protestima. Predstavnici grupe učenika koja stoji iza peticije nisu inicijatori represivnijeg djelovanja i ističu da žele ostati dosljednji svojoj ideji očuvanja zdravlja i učenika i građana, stoga će se mirnim putem zalagati za svoje zahtjeve i sačekati reakciju nadležnih.

Vezane vijesti

TUZLA