13 C
Tuzla
23.02.2024.

Učenicima u Cerskoj uručeni tableti

Područna povratnička škola u Cerskoj u opštini Milići ima 11 učenika-povratnika koji su redovne nastavne aktivnosti pratili online, kao i drugi njihovi vršnjaci.

Zbog otežanog načina praćenja i nedostatka tehničke opreme, učiteljice iz ove škole su Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica iskazale potrebu za nabavkom tableta kako bi sva djeca uspješno pratila redovne nastavne aktivnosti i koristilo im kao tehničko pomagalo.

Ministar Edin Ramić pozitivno je odgovorio na njihovu molbu, te je posjetio učenike ove povratničke škole i uručio im tablete.

– Zadovoljstvo nam je pospješiti rad, kreativnost i razvijanje novih vještina kod učenika, pogotovo u povratničkim sredinama gdje se još uvijek osjeti visok stepen poštovanja prema odgajateljima, učiteljima i drugom nastavnom osoblju. Raduje nas njihovo prisustvo ovdje, kao i budući rezultati koje će ostvarivati u odgoju i obrazovanju – kazao je Ramić.

Jedna od učiteljica u ovoj školi je Nizama Mostarlić-Sejmenović, koja nije krila zadovoljstvo zbog današnje posjete.

– Zbog novonastale situacije i koronavirusa bili smo prinuđeni na obustavu redovne nastave i prelazak na online nastavu. Naši učenici nisu bili u mogućnosti da svi prate tu nastavu. Ova donacija mnogo nam znači – istakla je učiteljica Nizama Mostarlić-Sejmenović.

Dodala je da će učenici u septembru biti spremni za online nastavu ako bude trebalo, i da će ovi tableti učenicima pomoći u redovnoj nastavi.

– Doživjeli smo prijatno iznenađenje kad smo obaviješteni da će naši učenici dobiti tablete, jer su im zaista i potrebni. Njihovi roditelji su povratnici koji se bave poljoprivredom i školuju po troje djece koji putuju do škole i po devet kilometara u jednom pravcu. Još jednom se zahvaljujemo jer obrazovanje je pravo svakog učenika, a naša obaveza je da im omogućimo uslove za normalan rad – kazala je Mostarlić-Sejmenović, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Vezane vijesti

TUZLA