4 C
Tuzla
25.02.2024.

Udruženje ”Porodice tri plus” – Poziv na jednaka prava i novčane naknade za sve porodice u FBiH

Udruženje “Porodice tri plus” uputilo je dopis svim kantonalnim vladama u kojem se zahtijeva usvajanje jednakih pronatalitetnih mjera u svim kantonima, s ciljem jednake podrške svim porodicama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

”Usvajanje određenih pronatalitetnih mjera u pojedinim kantonima pokazalo je da naše društvo može snažnije utjecati na poboljšanje ekonomskog statusa porodica s djecom. Nažalost, neusvajanjem istih mjera u svim kantonima, porodice sa djecom dovode se u diskriminatoran položaj i teži socijalni status naspram porodica koje uživaju te pogodnosti”, istakli su iz Udruženja.

Povodom aktuelnih rebalansa budžeta, upućenim dopisom iz Udruženja zahtijevaju da kantonalne vlasti ulože sve napore i usvoje pronatalitetne mjere koje su do sada usvojene u drugim kantonima, kako bi u vremenu demografske katastrofe i loše socijalne situacije izjednačili podršku svim porodicama u FBiH, “time bi konačno postali simbolom društvenog konsenzusa i demografske obnove” – stoji u dopisu.

Navedene mjere su: 1000 KM za sve porodilje u FBiH, mjesečne novčane naknade i dječiji dodatak bez imovinskog cenzusa za višečlane porodice, kao i besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u FBiH, navodi se u saopćenju Udruženja.

Vezane vijesti

TUZLA