6.7 C
Tuzla
25.02.2024.

UIO: Za ovu godinu predviđeno 7,55 milijardi KM prihoda

Projektovana stopa rasta prihoda od indirektnih poreza u BiH za ovu godinu iznosi 9,1 odsto i predviđeno je da se prikupi 7,55 milijardi KM prihoda od te vrste poreza, navodi se u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Projektovani iznos prihoda od PDV-a u ovoj godini iznosi 4,9 milijardi KM ili za 11 odsto više nego u prošloj godini.

Projekcija je zasnovana na istorijskoj sezonskoj šemi naplate pojedinih kategorija PDV-a, te kretanjima i projekcijama makroekonomskih pokazatelja.

Projektovani iznos ukupnih neto prihoda od akciza u ovoj godini iznosi 1,56 milijardi KM, što je za 6,1 odsto više od ostvarenja u prošloj godini.

Projektovani iznos neto prihoda od putarine za ovu godinu je 669 miliona KM ili za 2,1 odsto više od prošlogodišnjeg iznosa, a zasnovan je na tekućim trendovima naplate, istorijskoj sezonskoj šemi naplate, prognozama makroekonomskih pokazatelja, kretanjima cijena derivata nafte i procjenama cjenovne elastičnosti potražnje za derivatima nafte u BiH.

U biltenu se navodi da se projektuje neto naplata carina u iznosu od 363,5 miliona KM ili 12 odsto više.

Projektovana stopa rasta neto prihoda od indirektnih poreza za narednu godinu iznosi 3,2 odsto, za 2024. godinu 2,9 odsto, dok je projektovani rast za 2025. godinu tri odsto.

Projekcija prihoda u ovom periodu zasnovana je na projektovanim relevantnim
makroekonomskim pokazateljima, istorijskoj sezonskoj šemi naplate i projekcijama pojedinih kategorija prihoda za ovu godinu, dodaje se u biltenu.

RTV Slon/Biznis Info

Vezane vijesti

TUZLA