12 C
Tuzla
25.09.2022.

UIO zaplijenila automobile vrijedne pola miliona KM

U skladišta Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) za osam mjeseci stigla je roba vrijedna 5,1 milion maraka, među kojom su i automobili procijenjeni na skoro pola miliona maraka.

– Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe ove godine manja je u odnosu na isti period lani, kada je vrijednost zaplijenjene robe iznosila 8,8 miliona KM – kazao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Kao i prethodnih godina, najviše je zaplijenjeno tekstila i to u vrijednosti od 1,47 miliona maraka, dok se na drugom mjestu nalaze cigarete i duhan koji su procijenjeni na 990.156 maraka. U skladištima tri regionalna centra UIO završila su i oduzeta vozila, čija je vrijednost oko 448.000 maraka.

Službenici su i u sve četiri regionalna centra, odnosno Banjaluci, Tuzli, Sarajevu i Mostaru, zaplijenili razne auto-dijelove u vrijednosti većoj od 307.000 maraka, ali i polovne šajbe koje koštaju 26.000 maraka.

Spisak privremeno oduzete robe je podugačak, a ove godine među zaplijenjenim predmetima našle su se i lepeze teške 307.200 maraka i to na području Regionalnog centra Banjaluka.

U skladištima je završila i obuća koja je procijenjena na više od 200.000 maraka, ali i srebrni i zlatni nakit koji košta 26.823 marke, odnosno 18.468 maraka. Službenici UIO oduzimali su i prehrambene proizvode, ali i oružje i municiju, te mobilne telefone, kafu, alkohol, sunčane naočare, satove te drugu raznu robu.

Kovačević je pojasnio da je sva oduzeta roba predmet carinskog prekršaja, koje rješavaju sudovi u BiH.

– Mi čekamo da se u svakom pojedinačnom obliku okonča postupak pred sudom. Na kraju u tim sudskim odlukama navedeno je kako i dalje postupamo sa oduzetom robom. Obično se ona prodaje na aukcijama – zaključio je Kovačević.

Na aukcijama mogu da učestvuju pravna i fizička lica, osim zaposlenih u UIO i lica koja su u rodbinskom odnosu sa nekim od radnika UIO. Prije početka aukcije ponuđači su dužni da polože depozit u iznosu od deset odsto od početne cijene robe koja se prodaje.

U skladištima godinama su trunula brojna vozila oduzeta širom BiH, a u isto vrijeme UIO je plaćao iznajmljivanje prostora za njihovo čuvanje. Za to vrijeme mnoga od njih su sazrela za otpad. Nakon dugo vremena taj problem nedavno je riješen.

U novom nacrtu zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) predviđeno je doniranje oduzete robe uz oslobađanje plaćanja tog poreza. To se odnosi na robu koja je pred isticanjem roka. Međutim, taj akt je upućen u parlamentarnu proceduru na nivou BiH prije više od dvije godine, ali još nije došao na dnevni red niti se zna kada će.

– U postojećem zakonskom rješenju to nije moguće niti se to može urediti bilo kakvim pravilnikom – rekao je Ratko Kovačević.

RTV Slon/Biznis Info

POSLJEDNJE DODANO