15 C
Tuzla
23.02.2024.

UKC raspolaže sa oko 6.000 testova na COVID-19 – Održan sastanak predstavnika zdravstvenih ustanova u TK i ministrice zdravstva

U organizaciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je održan sastanak sa direktorima i predstavnicima Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Opće bolnice u Gračanici, domova zdravlja sa područja Tuzlanskog kantona, predstavnika kriznih štabova općina i gradova sa područja našeg kantona, te direktorima zavoda zdravstvenog osiguranja i za javno zdravstvo. Tema sastanka bila je trenutna epidemiološka situacija na području našeg kantona sa akcentom na probleme i izazove s kojima se susreću zdravstvene ustanove tokom postupanja sa pacijentima.

Tokom sastanka detektirani su određeni problemi, te ukazano na moguća rješenja.

„Sastanak je bio konstruktivan i doneseni su određeni zaključci da krenemo sa izmjenama određenih zakona koji otežavaju nabavku svega onoga što im treba, u smislu potrošnog materijala, ali i angažovanja zamjenskih zdravstvenih radnika kada se dođe u situaciju da je veći broj doktora i drugog osoblja van sistema, odnosno u izolaciji ili su COVID pozitivni“, rekla je ministrica Čolić, ističući da današnji sastanak nije prvi sastanak ovog tipa, ali da je očito da se sastanci poput današnjeg moraju organizirati na redovnijoj osnovi.

Također danas je akcentiran i problem pristupačnosti zdravstvenih ustanova za građane.

„Danas smo posebnu pažnju posvetili i tome, te ukazali ne neophodnost prevazilaženja problema s kojim se građani susreću, a to je da im se na telefonske pozive u domovima zdravlja, ali i drugim zdravstvenim ustanovama niko ne javlja. Očekujemo da sve zdravstvene ustanove, i pored evidentne preopterećenosti zdravstvenih radnika, posebnu pažnju posvete rješavanju ovog problema“, rekla je ministrica Čolić.

Tokom sastanka je rečeno da na Univerzitetski klinički centar raspolaže sa oko 6.000 testova na COVID i da su u toku procedure za nabavku još testova. Ono što jeste problem jeste nedostatak popratnog potrošnog materijala, te je i danas traženo od domova zdravlja da po ubrzanim procedurama pristupe nabavci ove opreme.

Na kraju sastanka zaključeno je da je i pored svih evidentnih poteškoća zajednički cilj svih subjekata koji čine zdravstveni sistem da pokušaju uspostaviti što bolji sistem, koji će što bolje funkcionisati, a sve sa ciljem da se građanima pruži što bolja zaštita.

Vezane vijesti

TUZLA