11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

UKC Tuzla dobio još jedan PCR aparat, hoće li biti više testiranih?

Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona danas je donirana medicinska oprema u vrijednosti oko 164.000 KM, koje je donirala Evropska unija. Osim opreme, UKC – u Tuzla uručen je još jedan PCR aparat za testiranje na korona virus zahvaljujući kojem će, tvrdi direktor ove ustanove Vahid Jusufović, Klinički centar proširiti kapacitete testiranja, ali i imati rezervu u slučaju kvara jednog od dva PCR aparata koje UKC trenutno koristi. Kada je u pitanju medicinska oprema, ona je, tvrdi Jusufović došla u prvaom trenutku.

„Povećan je broj hospitaliziranih, samim tim i potrošnja medicinske zaštitne opreme, a posebno su me obradovala medicinska zaštitna odjela koja su nam neophodna za naše kovid bolnice“, izjavio je Vahid Jusufović, direktor UKC –a Tuzla. 

A kada su u pitanju kapaciteti kovid bolnica broj hospitaliziranih kreće se od 150 do 180 sa tendencijom blagog povećanja. Ono što zabrinjava jeste povećana stopa smrtnosti kovid pozitivnih pacijenata koja je nešto viša od evropskog prosjeka a on iznosi 550 na milion stanovnika. Velika smrtnost ide u prilog činjenici da je korona virus sars cov 2 još uijek velika nepoznanica.

„Tamo gdje imamo slučaj imuno kompromitovanih pacijenata ili sa propratnim težim hroničnim oboljenjima, oni jako četso u posljednje vrijeme prolaze bez teže kliničke slike, dok imamo relativno mlade ljude s drue strane koji izgledaju zdravi, a u posljednje vrijeme i letalno završavaju“, izjavila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Doniranu opremu Zavod za javno zdravstvo će raspodjeliti zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu. No i dalje ostaje problem uloge domova zdravlja kao sistema primarne zdravstvene zaštite na čiji rad, barem u Tuzli, građani reosrnom ministarstvu upućuju brojne primjedbe.

„Ne javljanje na telefon pod broj jedan, to je ono što se ističe kao najveći problem, ali i nezadovoljstvo građana pruženom zdravstvenom zdravstvenom zaštitom u smislu njene dostupnosti, dakle opet ne mogu da dobiju informacije putem telefona, kada govorimo o kovid pozitivnim pacijentima“, kazala je Čolić. 

Ukupan broj zaraženih u odnosu na broj testiranih uzoraka je 30 posto. No svi sa simptomima ne budu testirani jer se osim u privatnim klinikama, testiranje vrši samo u Kliničkom centru u koji se opet dolazi putem uputnice koju izdaju domovi zdravlje. Da bi cijeli sistem bolje funkcionisao potrebno je da domovi zdravlja imaju tzv. kovid ambulante, a u njihovo opremanje spremni su tvrde vlastita sredstva uložiti i UKC i Ministarstvo zdravstva kako bi rasteretili ljekare UKC –a.

Vezane vijesti

TUZLA