6.7 C
Tuzla
25.02.2024.

UKC Tuzla dobio vrijednu donaciju EU u borbi protiv COVID-19

Donacija Evropske unije vrijedna 373.000 konvertibilnih maraka u borbi protiv korona virusa uručena je danas Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Radi se o četiri respiratora, dva ultrazvučna aparata, te jednom DNK ekstraktoru.

Važno je napomenuti da će jedan od dva ultrazvučna aparata biti na odjeljenju ginekologije gdje su smještene trudnice, kao veoma osjetljiva populacija, a drugi aparat će biti instaliran u COVID ambulanti.

”Ovo je dio jedne generalne pomoći koju Evropska unija pruža širom zemlje. Mi znamo da ima mnogo potreba, a ovo je samo dio naše kontinuirane pomoći koju pružamo BiH u krizi s COVID- 19. Mi smo do sada investirali već 7 miliona eura u pomoć za BiH u okviru našeg osiguranja medicinske opreme Bosni i Hercegovini. Ne treba zaboraviti da, pored pomoći u zdravstvu, mi također pružamo pomoć i ekonomiji BiH zbog velikih problema s oporavkom. EU je do sada sada pružila pomoć u iznosu od 73 miliona eura za održavanje radnih mjesta. Pružit ćemo još 250 miliona pomoći za generalnu makroekonomsku pomoć i oporavak”, istakao je Nicolas Bizel iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Vahid Jusufović ističe da je pomoć u ovim vrijednim aparatima olakšala liječnicima njihov rad te da su već mnogi od njih pred zamorom.

”Sve ovo će doprinijeti ubrzanju rezultata PCR testiranja, a to nam je falilo od samog početka. Sve što smo do sada dobili kao donaciju od strane EU zaista je bilo veoma kvalitetno, stoga im dugujem veliku zahvalnost”, kaže Jusufović.

Vezane vijesti

TUZLA