14 C
Tuzla
19.04.2024.

Uložiti dodatne napore da se pronađu sve nestale osobe u BiH

Koalicija Mreža za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini, povodom dvadeset i pete godišinjice genocida u Srebrenici podsjeća da iako je 1993. godine Srebrenica proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija, odnosno izuzeta od oružanih napada, to nije spriječilo da se tokom šest dana, od 11-16. jula 1995. godine u Srebrenici počini genocid nad osobama nesrpske nacionalnosti, najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata

Ipak, kako se navodi u saopštenju Mreže mira, usprkos utvrđenim činjenicama i sudskim presudama prisutni su napori da se vrši revizija prošlosti i da se genocid u Srebrenici negira u društvenim i institucionalnim politikama.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, za oko 1.000 nestalih žrtava genocida u Srebrenici se još uvijek traga.

Mreža za izgradnju mira apeluje da se ulože dodatni napori da se pronađu sve nestale osobe u BiH, čiji broj se prema informacijama iz augusta 2019. godine, koje je iznijela glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić, procjenjuje na oko 7.000 te da oni koji skrivaju informacije budu pozvani da ih javno kažu, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Vezane vijesti

TUZLA