11 C
Tuzla
23.02.2024.

UNDP podržao projekat izrade studijske energetske efikasnosti stambenih objekata u Banovićima

Općina Banovići jedna je od 40 općina koja će u saradnji sa UNDP-om realizovati projekte s ciljem povećanja učešća obnovljivih izvora energije, smanjenja emisija CO2 i postizanja bolje energetske efikasnosti.
S tim u vezi općinski načelnik dr. Bego Gutić u prostorijama Općine Banovići održao je sastanak sa Edinom Zahirovićem, direktorom Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, koji će implementirati projekat izrade studije energijske efikasnosti za stambeni fond na području općine Banovići. Sastanku su prisustvovali prvi saradnici Općinskog načelnika, kao i predstavnici javnih preduzeća čije će baze podataka biti korištene s ciljem odabira reprezentativnog uzorka objekata koji će biti predmet obrade i analize.
Finansijska sredstva obezbijedio je UNDP u okviru projekta „Dekarbonizacije rezidencijalnog sektora u Bosni i Hercegovini“.
Kako je navedeno na sastanku, međunarodne organizacije su svjesne da lokalne zajednice nemaju kapaciteta za provođenje mjera energetske efikasnosti te su odlučile lokalnim zajednicama pružiti početnu podršku u ovim procesima.
„Kroz izradu studije energetske efikasnosti Općini Banovići će biti obezbijeđena potrebna tehnička i finansijska podrška za uspostavu mehanizma podrške stambenom sektoru. U prethodnim godinama fokus je bio na javnim objektima, a u narednom periodu podrška je usmjerena na stambeni sektor i privredne objekte, što je Općina Banovići pozdravila i nastojat će biti dobar partner u projektu“,- kazao je načelnik Gutić.
Predmet obrade i analize bit će 360 kuća i 27 zgrada
Ubrzo slijede prvi koraci u implementaciji projekta koji podrazumijevaju prikupljanje podataka i sortiranje po vrsti i tipu objekata, nakon čega će uslijediti izbor reprezentativnog uzorka od 360 kuća i 27 zgrada, koje će biti predmet obrade i analize a na osnovu kojih će se izvršiti stručni pristup, analiza strukture potrošnje, stanje objekata i status energetske efikasnosti. Takvi podaci rezultirat će izradom seta mjera i u konačnici formiranjem fonda za finansiranje projekata energetske efikasnosti stambenih objekata na području općine Banovići.
Objavljivanje javnog poziva planirano početkom 2022. godine
Objavljivanje javnog poziva za finansijsku podršku vlasnicima stambenih objekata namjenjenih za utopljavanje objekata, izolaciju krova, nabavku solarnih sistema, zamjenu kotlova za grijanje i druge projekte kojima će se doprinijeti energetskoj efikasnosti, planirano je početkom slijedeće godine.
Nakon procesa izrade studije, koji bi trebao biti okončan do kraja godine, na sastanku je istaknuto da je bitno ostati proaktivan u saradnji sa UNDP-om zbog što je otvorena mogućnost angažovanja grupe konsultanata koji će zajedno s predstavnicima Općine pripremiti finansijski mehanizam za koji će UNDP obezbijediti dodatni dio sredstava.
Ovo je samo još jedan od projekata koje Općina Banovići uspješno realizuje sa UNDP-om. U odmakloj fazi je izrada akcionog plana plana energetski održivog razvoja i klimatskih promjena (SECAP) za općinu Banovići.

Vezane vijesti

TUZLA