15 C
Tuzla
23.02.2024.

UPFBiH pozvao članice da doniraju sredstava za nabavku vakcina

Udruženje poslodavaca Federacije BiH uputilo je pismo za više od 22.000 svojih članica u kojem ih poziva da iskažu interes za doniranje sredstava za nabavku vakcina protiv COVID-19 za svoje radnike i stanovništvo lokalnih zajednica u kojim djeluju.

Navode da se nekoliko članica već obratilo Udruženju sa inicijativom da doniraju sredstva za nabavku vakcina, s tim da bi dio vakcina bio iskorišten za vakcinaciju njihovih uposlenika, a drugi, veći dio, za vakcinisanje stanovništva u lokalnoj zajednici u kojoj djeluju.

U skladu s tim inicijativama, iz UPFBiH su kontaktirali kabinet premijera FBiH, Ministarstvo zdravstva FBiH te Fedralni zavod za javno zdravstvo kako bi se ova aktivnost koordinirala sa nadležnim federalnim i kantonalnim institucijama. Od strane nadležnih je odgovoreno da je inicijativa zanimljiva, a da je za njenu realizaciju neophodno da raspolažu informacijom o kompanijama koje su spremne uključiti se i količini vakcina koja bi tako trebala biti nabavljena.

Ističu da bi nabavka vakcina išla isključivo putem distributera ovlaštenih od Vlade FBiH, a posao skladištenja vakcina i raspored vakcinisanja bi se provodio preko nadležnih zavoda za javno zdravstvo.

– Pozivamo sve zainteresirane kompanije da iskažu interes za doniranje sredstava za nabavku vakcina za radnike kompanija i stanovništvo lokalne zajednice u kojima članice posluju, a prijavu mogu obaviti putem e-maila Udruženja poslodavaca FBiH: [email protected], facebook stranice Udruženja, Instagram profila UPFBiH @poslodavcifbih, ili twiteer profila @Poslodavci – saopćeno je iz tog udruženja.

Vezane vijesti

TUZLA