15 C
Tuzla
24.02.2024.

UPFBIH traži isplatu poticaja privredi do kraja godine i 30 % manje doprinose

Mjere za sprečavanje negativnih posljedica krize izazvane pandemijom COVID-19 koje su poduzele vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine na različitim nivoima su nepravovremene i nedovoljne, a rezultat je sramotno mali efekat na oporavak privrednih aktivnosti. Ponajprije zahvaljujući naporima poslodavaca i zaposlenika u bh. kompanijama, ipak je zabilježen određeni opravak privrede, uprkos neadekvatnom, a nerijetko i kontraproduktivnom djelovanju vlasti, zaključeno je na sjednici Izvršnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

“Tražimo hitno djelovanje na sprečavanju daljeg pada ekonomije i očuvanja radnih mjesta. U tom smislu tražimo nastavak isplate poticaja do kraja godine i to ciljano onim privrednim subjetima koji su pretrpjeli najveće štete zbog krize i koji sami ne mogu izaći iz krize. Zahtijevamo da se hitno učini operativnim Garantni fond FBiH“, zahtjevi su IO UPFBiH prema nadležnim institucijama.

IO UPFBiH zahtijeva od izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH hitno usvajanje Zakona o doprinosima, kojim će se smanjiti cijena rada i doprinosi i to na maksimalno 30 posto. Također se traži usvajanje Zakona o porezu na dohodak iz kojeg će se izuzeti oporezivanje prihoda od imovine, koje će biti regulirano posebnim zakonom, kao i Zakona o porezu na dobit kojim će predvidjeti poreska olakšica po osnovu reinvestiranja.

“Od nadležnih tijela Vlade FBiH tražimo da hitno usvoji  kriterije za utvrđivanje minimalne plaće, nakon čega treba odmah započeti pregovore za značajno povećanje minimalne plaće”, također je zaključak i zahtjev IO UPFBiH.

Od Partlamenta FBiH traži se usvajanje zakona izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, Zakona cestovnom prijevozu FBiH, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom FBiH, Zakona o privatizaciji FBiH i Zakona o poreznoj upravi FBiH koje je predložilo UPFBiH i koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri u Domu naroda. Radi se izmjeni jednog do tri člana ovih zakona koje bi značajno doprinijele rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta.

Također se traži što hitniji izbor članova Komisije za vrijednosne papire FBiH, kako bi se odblokiralo desetine miliona KM, koji su blokirani zbog višegodišnjeg nerada Komisije.

“Bili smo ohrabreni razgovorima sa liderima političkih stranaka koji čine Vladu FBiH, ali konkretizacija dogovorenog je zapela već na prvom koraku, jer se ispostavilo da se dogovoreno sa liderima ne može provesti na terenu. Stekli smo utisak da predstavnici tih stranaka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ne žele provesti dogovore i čak u javnosti zastupaju stavove potpuno suprotne od onih koje su nam prezenirali lideri političkih stranaka”, ističu iz IO UPFBiH .

IO UPFBiH je, također, poslao jasnu poruku sindikatu u FBiH.

“Nećemo dozvoliti ucjene i nezakonite i nemoralne pritiske. Ili ćemo voditi socijalni dijalog o svemu ili ga nećemo voditi ni o čemu. A pogotovu nećemo pristati na ko zna koji put ponovljenu praksu da sindikat odustaje od prethodno dogovorenih i ispregovaranih sadržaja dokumenata“, naglašavaju iz IO UPFBiH.

Vezane vijesti

TUZLA