11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Uprkos staroj opremi i vozilima, tuzlanski vatrogasci uspješno obavljaju svoj posao

Tuzlanski vatrogasci u proljetnom i ljetnom periodu imaju pune ruke posla. I dalje rade sa starom opremom što je otežavajuća okolnost. Međutim, u proteklom periodu bilo je nabavki nove opreme, pa se nadaju da će toga biti i u narednom periodu.

Vatrogasno vozilo staro 43 godine i dalje služi svrsi. U prošloj godini kada su tuzlanski vatrogasci gasili brojne šumske požare, ovo vozilo se najviše koristilo. Tehnički je ispravno, kao i ostalih desetak vozila za razne namjene, ali zasigurno bi uposlenima u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici bilo lakše na odredište doći sa novijim.

”Nama ne bi puno pomoglo neko novije vozilo da riješimo problem na intervenciji. Normalno bilo bi lakše vozačima da upravljaju sa tim vozilom, sam smještaj vatrogasne opreme, a iskreno se nadam da će u dogledno vrijeme biti nabavke novih vozila”, navodi Jasmin Jahić, komandir Profesionalne vatrogasne jedinnice Tuzla.

Nedostaje im također vozila koja bi, u slučaju požara, olakšala pristup zgradama više spratnosti. Ono što za sada imaju može pomoći u gašenju požara do petog sprata. Često u razgovorima sa kolegama iz susjednih zemalja saznaju da su počeli primjenu novijih metoda gašenja, ali bi tuzlanskim vatrogascima i za to trebala nova oprema.

”Gledajući kolege u Hrvatskoj i Srbiji, oni su odlučili da gase šumske požare sa puhačima lišća koje naše komunalno preduzeće koristi za uklanjanje sa javnih površina. Došli smo i mi na ideju da nabavimo, pa da probamo sa tim puhačima radimo te šumske požare, da pravimo taj pojas u šumi od lišća”, ističe komandir.

Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla ima 58 uposlenih. Među njima je i Jasmin koji ovdje radi više od 20 godina. Kaže da vrlo često improvizuju na terenu. Njegov kolega Edin samo to povrđuje.

”Svaka intervencija je u biti improvizacija, kad dođeš na lice mjesta ne znaš šta će nas zadesiti. Najveće su improvizacije na tehničkim intervencijama, to je kad su saobraćajke, moraš improvizovati maksimalno, to su najstresnije intervencije”, navodi Jasmin Jahić, vatrogasac Profesionalne vatrogasne jedinnice Tuzla.

Njegov kolega Edin Demirović kaže da je ista vozila koristio i njegov otac koji je bio vatrogasac i komandir u PVJ Tuzla.

”Oprema je toliko stara. Tako isto i ja radim, susrećemo se sa istom opremom koju je i on koristio”, govori Edin.

Jedna od težih intervencija je bila nedavno kada je izbio požar u Klinici za plućne bolesti UKC-a gdje su smješteni pacijenti sa korona virusom. Iako je požar završen sa smrtnim ishodom, vatrogasci su uspjeli spriječiti još veću katastrofu. I oni se nadaju da će pandemija uskoro biti prošlost, a da će imati što manje intervencija, a uskoro raditi i sa novijim vozilima i opremom.

Vezane vijesti

TUZLA