17.8 C
Tuzla
25.09.2022.

Upućen prijedlog za pritvor zbog krijumčarenja migranata preko Drine

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Ismail Faisala, rođenog 2001. godine u Kabulu, državljanina Afganistana.

Osumnjičeni je otkriven i lišen slobode, od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, kada je čamcem preko rijeke Drine, zbog ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, krijumčario ukupno 10 ilegalnih migranata sa područja Afganistana, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU.

Navedene radnje protivne su članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni je predat Tužiteljstvu BiH, a Služba za poslove sa strancima BiH, preuzela je staranje o otkrivenim ilegalnim migrantima.

Prijedlog pritvora upućen je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, jer se radi o stranom državljaninu, koji bi odlaskom iz Bosne i Hercegovine, postao nedostupan pravosudnim organima naše zemlje.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela krijumčarenja osoba iz članka 189. KZ BiH.

Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja.

POSLJEDNJE DODANO