10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Studija o uticaju COVID-19 pandemije na hirurške i ginekološke pacijente, prije operativnih zahvata preporučeno vakcinisanje

U velikoj studiji o uticaju COVID-19 pandemije na hirurške i ginekološke pacijente, a koju sprovodi University of Birmingham zajedno sa hirurzima, ginekolozima i anesteziolozima širom svijeta, učestvuju i ljekari iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Kliničkog bolničkog centra Mostar i Opšte bolnice Sarajevo.

Koordinatori za Bosnu i Hercegovinu su prof. dr. Samir Delibegović i dr. Anis Cerovac.

U studiji koja je objavljena navedeno je da bi svi pacijenti, prije nego budu podvrgnuti operativnom zahvatu, trebali dobiti vakcinu protiv COVID-19. Tim pristupom smanjio bi se rizik od postoperativne smrti. Prema navodima znanstvenika koji su radili na ovoj studiji Vlade bi trebale hirurškim pacijentima dati prioritet za vakcinaciju protiv COVID-19.

“Između 0,6% i 1,6% pacijenata razviju infekciju COVID-19 nakon elektivne operacije. Pacijenti koji razviju infekciju COVID-19 imaju između 4 i 8 puta veći rizik od smrti u 30 dana nakon operacije. Na primjer, dok bi pacijenti stariji od 70 godina i više, koji su podvrgnuti operaciji karcinoma, obično imali 2,8% stope smrtnosti, to se povećava na 18,6% ako razviju infekciju COVID-19”, navedeno je u studiji.

Znanstvenici procjenjuju da bi globalno određivanje prioriteta prijeoperativnog cijepljenja za pacijente koji se pripremaju za elektivnu operaciju moglo spriječiti dodatnih 58.687 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 u jednoj godini.

Međunarodni tim istraživača COVIDSurg Collaborative, predvođen stručnjacima sa Univerziteta u Birminghamu, objavio je svoja saznanja u BJS (Britanski časopis za hirurgiju i Evropski časopis za hirurgiju), nakon proučavanja podataka za 141.582 pacijenta iz preko 1.667 bolnica u 116 zemalja – uključujući Australiju, Brazil, Kinu, Indiju, UAE, UK i SAD – stvarajući najveću svjetsku međunarodnu studiju o hirurgiji ikad.

Univerzitet u Birminghamu svrstan je među 100 svjetskih institucija, a njegov rad dovodi ljude iz cijelog svijeta u Birmingham, uključujući istraživače i nastavnike, te više od 6.500 međunarodnih studenata iz preko 150 zemalja.

 

Vezane vijesti

TUZLA