20 C
Tuzla
20.07.2024.

Ured za društvenu brigu Rijaseta: Senzibilitet prema najranjivijim kategorijama

Putem Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini je početkom ove godine učenicima i studentima uručeno 208 ugovora za stipendije iz Fonda Bejtu-l-mal u vrijednosti od 400.000 KM.

Zbog posebne situacije koja je izazvana usljed proglašene pandemije korona virusa, Ured je osigurao i dodatnih 170 jednokratnih stipendija.

Ured je u tekućoj godini realizovao niz projekata u svrhu poboljšanja uslova i kvaliteta života različitih kategorija stanovništva.

Tako je Rijaset posredstvom Ureda izdvojio 100.000 KM za podršku medicinskim timovima koji su iz Bosne i Hercegovine boravili u Sandžaku, da bi pomogli tamošnjim medicinskim radnicima u suzbijanju širenja virusa COVID-19.

– Novčana pomoć koja je izdvojena za nabavku zaštine opreme za tim ljekara koji je išao u Sandžak, samo je dio podrške i pomoći koju je Rijaset Islamske zajednice osigurao kako bi pomogao narodu i bolnicama u Sandžaku – rekao je Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu.

Posebno je istaknuo ovogodišnji pilot-projekt kućne njege za stare i iznemogle, usmjeren na osobe starije životne dobi koje žive same i o kojima se nema ko brinuti – obavljeno je više od 750 posjeta na kućnu adresu i osigurana podjela nekoliko hiljada prehrambeno-higijenskih paketa, te ogrjeva i odjevnih predmeta za tu kategoriju stanovništva.

Tokom Mjeseca ramazana putem Mreže mladih uspješno su realizirane brojne aktivnosti, a aktivisti su starijim osobama kupovali namirnice, plaćali račune, donosili lijekove, podijelili više od 4.000 iftara.

Nedavno je Islamska zajednica posredstvom Ureda za društvenu brigu i Vakufske direkcije donirala i sredstva za nabavku neurofeedback aparata za Udruženje Mali svijet u Lukavcu, koje brine o razvoju djece s autizmom, a mališanima u obdaništima i domovima za nezbrinutu djecu širom BiH uručila je bajramske paketiće.

Melanović je naglasio da se poseban senzibilitet pokazuje prema potrebama povratnika, socijalno ugroženih, učenika i studenata, bolesnih, starih, migranata, te javnih kuhinja. Posredstvom saradnika i koordinatora na terenu Ured svakodnevno ostvaruje neposredan kontakt s ljudima u stanju potrebe u svim dijelovima BiH, a u projektima nerijetko učestvuju i volonteri svih životnih dobi, javlja MINA.

(Izvor: RTV SLON / Fena)

Vezane vijesti

TUZLA