15 C
Tuzla
22.07.2024.

Uručen Izvještaj o napretku BiH, ograničen ekonomski napredak

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler uručio je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji Izvještaj o napretku za BiH, u kojem je navedeno da su najpozitivnije stvari zabilježene u proteklih nekoliko mjeseci.

Izvještaj obuhvata period za 16 mjeseci, a Sattler je kazao da je zabilježen duži period stagnacije u BiH, neformiranje vlasti, različite blokade zbog čega je izgubljeno dragocjeno vrijeme.

– U značajnom dijelu oblasti nisu napravljeni konkretni pomaci, međutim postoje i pozitivne stvari kakvo je ubrzanje refrormi unazad nekoliko mjeseci – rekao je Sattler te dodao da je uočena i spremnost na kompromis.

Naglasio je da misli na sporazum za Mostar koji je, kako je naveo, pokazatelj da politički lideri mogu pronaći zajednički jezik i rješenja koja su u skladu s EU standardima i koja idu u korist građanima.

Kaže da je najviše razočaran zbog činjenice da nije bilo pomaka kod unapređenja vladavine prava.

– Do kraja godine još dva zakona trebaju biti usvojena, zakon o sukobu intresa i javnim nabavkama, zajedno s izmjenama zakona o VSTV-u. Time će se omogučiti iskoraci u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja – naglasio je Sattler.

Ni u borbi protiv organiziranog kriminala i korupacije, poručio je, nije zabilježili značajan napredak.

O migracijama je kazao da se očekuje bolja koordinacija, ali i pravičnija raspodjela tereta migracija.

Tegeltija je kazao da EU, možda, nije prepoznala sve napore u BiH koji su postojali, a ponekad nije imala ni dovoljno razumijevanja za probleme i procese koji se dešavaju u BiH, a izazvani pandemijom.

– Dvije stvari su mi važne, u Izvještaju stoji da je zapadni Balkan, i BiH, strateški interes EU i jedan od ključnih prioriteta ove komisije. Da shvatimo da nismo zaboravljena regija. Te napomena da smo u proteklih nekoliko mjeseci napravili značajne iskorake u procesu pridruživanja EU – istakao je Tegeltija.

To je, kaže, važno zbog činjenice da se radi i da se u narednih nekoliko mjeci može završiti još nekoliko stvari na putu kandidatskog statusa BiH.

– Nastavljamo sa impelemntacijom obaveza koje smo preuzeli u procesu pridruživanja EU. Siguran sam da do proljeća možemo uspjeti – poručio je Tegeltija, piše Fena.

Vezane vijesti

TUZLA