5 C
Tuzla
28.11.2022.

USAID/INSPIRE-Raspisani javni pozivi za podršku marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa

Osam jedinica lokalne samouprave u BiH raspisalo je javni poziv za podršku pokretanju i razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena, koja će biti osigurana kroz Preduzetnički fond za žene.

Sredstva u Fondu, jednakim udjelom, u iznosu od ukupno 630.000 KM, osigurava osam jedinica lokalne samouprave i USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava (INSPIRE).

Podrška Fonda namijenjena je razvoju biznisa žena žrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladih žena mlađih od 35 godina, dugoročno nezaposlenih žena, žena s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, žena iz ruralnih područja, te žena koje su na neki drugi način marginalizirane, doprinoseći konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

Na javne pozive mogu se prijaviti žene iz navedenih kategorija koje imaju prebivalište u jednoj od osam općina/gradova: Banovići, Doboj, Gračanica, Han Pijesak, Kakanj, Kozarska Dubica, Ljubuški i Modriča.

Pored navedenih, javne pozive će u narednom periodu objaviti i Grad Banja Luka, kao i Grad Bosanska Krupa, saopćeno je iz USAID/INSPIRE.

POSLJEDNJE DODANO