5 C
Tuzla
29.02.2024.

USAID pruža podršku sudovima i tužilaštvima u cilju zaštite građana i uposlenih od širenja korona virusa

USAID pruža podršku u neometanom radu institucija pravosuđa kroz donaciju opreme za prevenciju širenja zaraze od COVID-19. Putem projekta Pravosuđe protiv korupcije, USAID partnerskim institucijama u pravosuđu donira zaštitnu opremu u ukupnoj vrijednosti $20.000 za sve institucije, koja će uposlenim služiti kao prevencija širenja zaraze u svakodnevnom radu. Maske za lice, sredstva za dezinfekciju, viziri te zaštitna odijela su već uručeni sudovima i tužilaštvima u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću, te Banjaluci u 22 institucije.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick je danas uručila opremu namijenjenu Općinskom sudu Sarajevo predsjednici suda Janji Jovanović. Osim uposlenih, svakodnevno kroz Općinski sud Sarajevo, najveći sud u Bosni i Hercegovini,  prolazi veliki broj stranaka, te je zaštitna oprema uz preventivne mjere distance ključna za borbu protiv širenja zaraze. Povećani nivo opreza i preventivnih mjera dezinfekcije, te korištenje zaštitne opreme, će doprinijeti smanjenom riziku od širenja zaraze.

Moramo naglasiti da USAID, pored doniranja zaštitne opreme sudovima i tužilaštvima, pruža i podršku institucijama pravosuđa sa ciljem bržeg i efikasnijeg procesuiranja predmeta visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, te u borbi protiv korupcije unutar samog pravosuđa.

Tokom pandemije, rad i svakodnevne aktivnosti su otežani, ali svakako najveći prioritet je zaštita na radu i spašavanje života.

Do sada je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala preko 1,8 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade na zaustavljanju ekstremnog siromaštva uz promoviranje snažnijih demokratskih zajednica.

Za više informacija o USAID-u i projektima posjetite: www.usaid.gov

Vezane vijesti

TUZLA